cultuur

Dingetje: populaire uitdrukking voor tal van zaken

Door Lucas Gasthuis - 18 september 2015

In Linda’s zomerweek leek Igone de Jongh nogal geïntimideerd door de aanwezigheid van de andere gast, Louis van Gaal. Maar aan gastvrouw Linda de Mol wilde de schuchtere balletdanseres wel kwijt dat ze hoopt op een tweede kind.

Ze moet dan nog wel haar echtgenoot zien te overreden. Gezinsuitbreiding is ‘een dingetje’ thuis.

Er zijn tegenwoordig heel veel dingetjes. De populaire uitdrukking wordt gebruikt voor tal van verschillende zaken. Vaak gaat het om kleine problemen, om obstakels die uit de weg geruimd moeten worden. Zoals de onwil van meneer De Jongh om nog een kind te verwekken.

Maar het begrip kan ook een meer positieve lading hebben. In een afscheidsinterview vertelde de bij de NOS vertrekkende voetbalkenner Jack van Gelder dat hij ‘een dingetje’ had gehad met Oranje-doelman Maarten Stekelenburg. Het ging niet om een ruzie. Na de warming-up voor een wedstrijd gaven de heren elkaar gezellig een knipoog.

Soms is de betekenis neutraal. Toen het AD signaleerde dat het surfen bezig is aan een opmars, zei een geïnterviewde in het artikel: ‘Het lijkt haast wel het nieuwe midlifecrisis-dingetje.’

Het vage woord is overigens al een tijd in zwang. Oudere muziekliefhebbers herinneren zich vast Frank Paardekoper, een artiest die onder de naam Dingetje min of meer vermakelijke persiflages van hits opnam. Zo werd Cocaine in My Brain omgezet in Ik ga weg Leen. De titel van zijn eerste lp uit 1981 was: Dertien ­daverende dingetjes.

Elsevier nummer 39, 26 september 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.