cultuur

Gitaarheld Eric Clapton hield geen maat

Door Arthur van Leeuwen - 03 september 2015

Biografie van Eric Clapton als een cv van een verslaafde.

Voor babyboomers die nog altijd luchtgitaar spelen is het vast smullen. Het leven van Eric Clapton trekt voorbij als een orgie van drank, drugs, vrouwen en gecrashte Ferrari’s. Met een nare jeugd en de hit Layla – opgedragen aan Pattie, de vrouw van George Harrison – als leitmotiv. Jammer dat zijn leven als muzikant beperkt blijft tot een opsomming van bands.

De zwartepietendiscussie van de sixties komt wel aan bod: mag en kan een witte man de blues ‘stelen’ van de zwarte man? De auteur weet het ook niet, en citeert Clapton: ‘Dit zou een mooi grafschrift zijn: hij was een goede boodschapper, een begaafde vertolker.’ Leest u Engels, doen. De vertaling is zo bar dat zelfs een fan zou afhaken.

Elsevier nummer 36, 5 september 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.