cultuur

Millennium 4 ook leesbaar als u eerdere delen hebt gemist

Door Irene Start - 03 september 2015

Millennium 4 is leesbaar voor allen. Een vlotte thriller met een hoog adrenalinegehalte.

De Zweedse journalist David Lagercrantz ­was een bijzondere keuze om de Millennium-thrillerserie voort te zetten. Hij was destijds vooral bekend als biograaf van voetballer Zlatan Ibrahimovic. Zou hij Stieg Larsson (1954-2004), die postuum succes boekte met de reeks, kunnen evenaren?

De scepsis blijkt ongegrond: Lagercrantz blijft in Millennium 4 perfect binnen het parcours dat door Larsson is uitgezet. Hoofdpersonage Mikael Blomkvist is wat vadsig geworden en teert op zijn roem als journalist, maar Lisbeth Salander is wezenlijk onveranderd. Een autistisch jongetje met wiskundetalent, in wie Salander zichzelf herkent, is aan de cast toegevoegd.

Wat ons niet zal doden is een vlotte thriller met een hoog adrenalinegehalte. De wijdvertakte plot zal fans bevredigen, en het boek is ook prima los te lezen voor de enkeling die de eerdere delen heeft gemist.

Elsevier nummer 36, 5 september 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.