cultuur

Munch en Van Gogh schitteren naast elkaar in Amsterdam

Door Riki Simons - 29 september 2015

Duo-expositie in Van Gogh Museum biedt rijkdom aan kleur en vorm.

De duo-expositie Munch: Van Gogh is de verrassing van het jaar. Twee schilders, een Noor en een Nederlander, die in hetzelfde jaar besloten kunstenaar te worden maar verder verschillende levens hadden, schitteren hier naast elkaar.

Vincent van Gogh (1853-1890) was een ploeterende autodidact, die op 37-jarige leeftijd teleurgesteld een eind maakte aan zijn leven. Edvard Munch (1863-1944) was een vaardig academietalent. Aanvankelijk zeer melancholisch, genoot hij decennia van zijn succes.

Ze ontmoetten elkaar nooit, en Van Gogh heeft het werk van Munch waarschijnlijk nooit gezien. De prachtig gevonden combinaties – met vaak dezelfde onderwerpen – creëren een emotionele ervaring, een rijkdom aan kleur en vorm waarbij de werken van de een die van de ander extra dimensies geven, en andersom.

En van Munch, die vooral bekend is van De schreeuw, krijgen we door deze expositie een veel completer beeld.

Elsevier nummer 40, 3 oktober 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.