cultuur

Ode aan Bruce Springsteen, een kerk zonder god

Door Gerry van der List - 21 september 2015

In ‘Bruce en ik’ belichten trouwe fans van de grote kunstenaar zijn leven en loopbaan.

Springsteen & I heette een heel aardige documentaire uit 2013, waarin trouwe fans van de grote kunstenaar uit de titel zijn leven en loopbaan belichtten.

Bruce en ik heet nu een bundel waarin Nederlandse aficionado’s hetzelfde doen. Zij brengen een ode aan de Amerikaanse singer-songwriter die erin is geslaagd een bijzondere band met zijn publiek te creëren. Bruce Springsteen weet troost te bieden en heeft de afgelopen vier decennia zijn volgers geholpen bij het volwassen worden.

De kwaliteit van de 29 bijdragen varieert sterk. De redacteur van de bundel is niet altijd even kritisch geweest. Maar mooi bijvoorbeeld is het relaas van de schrijver Kluun over de aan religieuze extase grenzende vervoering die hij ervaart bij de concerten van Springsteen: ‘Bruce is een kerk zonder god.’ In 1985 zag hij het licht tijdens een optreden in De Kuip en wist dat de liefde nooit meer zou overgaan. Hoe herkenbaar.

Elsevier nummer 39, 26 september 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.