cultuur

Ondeugende zweigelt, subtiel en vol plezier

Door Nicolaas Klei - 07 september 2015

Deze zweigelt, de meest aangeplante rode druif in oostenrijk, is verfijnd roodfruitig, spannend rokerig, met ondeugende tabak.

Omdat je toch wát moet, tijdens lange winteravonden in de bergen, en de schriftelijke cursus Vivisectie voor beginners hem zwaar op de maag viel, ging Herr Doktor Zweigelt druiven kruisen. In 1922 kruiste hij twee Oostenrijkse druiven, de blaufränkisch pittig en eigengereid, de sankt-laurent meer meegaand van smaak. Hij noemde het resultaat rotburger, maar later werd de druif naar zijn schepper vernoemd.
Nu is zweigelt de meest aangeplante rode druif van Oostenrijk. Niet altijd terecht: hij kan nogal schonkig, niksig of hard zijn. Maar met deze in het glas proosten we juichend op de doctor! Verfijnd roodfruitig, spannend rokerig, ondeugende tabak. Subtiel en vol plezier. Je snapt ineens dat men vroeger dacht dat blaufränkisch familie was van pinot noir. Zelden zo’n fijne zweigelt gedronken. Koelen is een goed idee.

Berger, haid, niederösterreich, blauer zweigelt 2013 € 9,99, Albert Heijn

Elsevier nummer 37, 12 september 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.