cultuur

Puurnatuurwijn kan de lekkerste wijn ter wereld zijn

Door Nicolaas Klei - 28 september 2015

Bij het radioprogramma Mangiare! op vrijdagmiddag gaat het over tevreden eten. En wijn, soms. Vin naturel, deze week.

Wijn gemaakt van louter druiven. Biochemicus en beaujolaisproducent Jules Chauvet begon er in de jaren vijftig mee, en mondjesmaat verspreid­de het evangelie zich.

Helaas kweken evangelies ook fundamentalisten, die in dit geval alle wijn verketteren die niet recht in de leer is, en ongeproefd alles verheerlijken wat vrij is van sulfiet. Puurnatuurwijn is echter pas verrukkelijk als de wijnboer kennis van zaken heeft, en weet van het dogma dat wijn er is om ons plezier te geven.

Dan zijn het de lekkerste wijnen ter wereld. Zo niet, dan kunnen ze treurig meuren. Om blij te blijven: ongeëvenaard hemels Zuid-Frans van diverse combinaties van grenache, syrah, mourvèdre, cinsault…

Elsevier nummer 40, 10 oktober 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.