cultuur

Verborgen verleden bij Ons’ Lieve Heer op Solder in Amsterdam

Door Pien van Deth - 21 september 2015

Ons’ Lieve Heer op Solder vertelt niet alleen een prachtig verhaal over verboden geloof in de Gouden Eeuw, maar geeft met de nieuwe ruimtes ook aandacht aan actuele discussies.

Na een renovatie en uitbreiding met een nieuw pand, die zes jaar in beslag namen, is museum Ons’ Lieve Heer op Solder af­gelopen week heropend. Het huis aan een gracht in Amsterdam vertelt niet alleen een prachtig verhaal over verboden geloof in de Gouden Eeuw, maar geeft met de nieuwe ruimtes ook aandacht aan actuele discussies.

In het nieuwe gedeelte wordt het verhaal ingeleid. In de zeventiende eeuw werden rooms-katholieke misvieringen verboden, maar oogluikend toegestaan. Een ondergrondse gang voert naar het ruim 350 jaar oude huis, waarvan de vertrekken drie eeuwen dagelijks leven tonen.

De slijtsporen op de trappen wijzen de weg naar waar de katholieken hun geloof mochten belijden: de schuilkerk op zolder. De rest van het gebouw is gerestaureerd in zeventiende-eeuwse stijl, maar de kerk zelf heeft het uiterlijk gekregen dat hij in 1862 had.

Terug in het nieuwe pand is er ruimte voor bezinning. Daar is Voices of Tolerance te zien, een presentatie met een moralistisch tintje, waardoor de bezoeker zich afvraagt: hoe tolerant is onze maatschappij nu eigenlijk?

Elsevier nummer 39, 26 september 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.