cultuur

Vergeten vermentino scoort goed in de categorie Lekker Anders

Door Nicolaas Klei - 21 september 2015

Met obscure druiven is het net zo als met bepaalde groenten: het is soms niet zo vreemd dat ze zijn vergeten.

Je hebt van die wijnliefhebbers die de neus pas spitsen bij zeer obscure druivensoorten. Want chardonnay, dat is wel heel commuun.

Nu is het met die obscure druiven net zo als met bepaalde groenten: het is soms niet zo vreemd dat ze zijn vergeten. Van vermentino echter is het jammer dat hij zo onbekend is. En dat terwijl hij eeuwen geleden al werd geroemd in noordwest-Italië. En blijkbaar groeit hij ook in Toscane.

Jancis Robinson, Zij Die Alles Weet, noemt de wijn van vermentino aromatisch, waarmee ze laat merken niet van de school te zijn die allerhande geuren in wijn benoemt. Niks ‘druiven, abrikozen, peer, munt, venkel…’ Aromatisch. Heeft ze gelijk in. Al wil ik daar wel ‘nootachtig’ aan toevoegen. En verder: zacht als grüner veltliner, doch voller, chardonnay-achtig van structuur. Hoog in de categorie Lekker Anders.

Tenute del Cerro, toscana, vermentino 2014 € 7,99 Gall & Gall

Elsevier nummer 39, 26 september 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.