cultuur

Volbloedgarnacha, ruim voorzien van rijp kersenfruit

Door Nicolaas Klei - 11 september 2015

Of de druif nou Spaans of Sardijns is, de wijn die van grenache (of garnacha) wordt gemaakt, is de moeite waard.

Op Sardinië noemen ze druif grenache cannonau. Dat doen ze al eeuwen, en ze zeggen erbij dat grenache een Sardijnse druif is. De club van druivenprofessoren vindt echter dat grenache Spaans is. Z’n officiële naam is dan ook z’n Spaanse, garnacha. Maar waar zijn wieg ook stond, de kwestie is: maakt men er lekkere wijn van? Ja, is het antwoord hier.

Zoals elke volbloedgarnacha ruim voorzien van rijp kersenfruit, waarbij de oplettende verstaander tevens cacao en specerijen tegenkomt, en ook even moet denken aan van die geconfijte sinaas­appelschijfjes gevat in chocola, en al proevend steeds blijer wordt.

Zo blij dat ook menige geleerde na de derde fles uitroept dat iedereen die nou nog niet gelooft dat garnacha z’n wortels op dit mooie eiland heeft, een mep kan krijgen met Jancis Robinsons 1.100 pagina’s dikke druivenbijbel Wine Grapes.

Contini, Tonaghe, cannonau di sardegna 2013 € 8,50 henribloem.nl

Elsevier nummer 38, 19 september 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.