cultuur

Gespierde nebbiolo die u het licht laat zien

Door Nicolaas Klei - 08 oktober 2015

Verplichte kost voor iedereen die zich na het besteden van godsvermogens aan barolo afvraagt waarom die zo beroemd is.

Barolo en barbaresco, die statige en afstandelijke rode reuzen van Piemonte, worden gemaakt van druif nebbiolo. Buiten die twee vermaarde appellations maakt men ook wijn van nebbiolo.

Die heet heel overzichtelijk nebbiolo, en is een soort landwijnbarolo. Dat betekent dat de wijn goedkoper is, en als het meezit ook minder serieus, want het is niet de Grote Wijn. Nu maakt dat bij Erbaluna niet uit, want ook hun barolo’s (vinoblesse.nl) zijn een feest, maar toch.

Gespierd, pezig en toch ruim bedeeld met fruit, deze nebbiolo. Verplichte kost voor iedereen die zich na het besteden van godsvermogens aan barolo afvraagt waarom die zo beroemd is, terwijl het allemaal meurt als de geteerde bielzen in een zieltogend jarenzeventigtuintje van een jeremiërende in sherry gemarineerde oud-hippie.

Dit is de nebbiolo die u het licht laat zien.

Erbaluna, langhe, nebbiolo 2012 € 12,99 organicwineconcept.nl

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.