cultuur

Leven is een last voor tobberige Karl Ove Knausgård

Door Irene Start - 20 oktober 2015

Knausgards ‘Vrouw’ is een vrijheidsproject dat lezer op de proef stelt.

Karl Ove Knausgård deelt in Vrouw werkelijk elk detail van zijn leven, wat een turf oplevert van 1.207 pagina’s. Vrouw is het afsluitende deel van Knausgårds literaire project Mijn strijd, met als rode draad de relatie tot zijn tirannieke, alcoholische vader.

In dit zesde deel kleedt hij zich voor de lezer uit als gefrustreerde vader die niet weet wat hij met zijn drie kleine kinderen aan moet.

Knausgård vindt dat hij zich kan meten met Jonathan Franzen en J.M. Coetzee. Zijn huis-tuin-en-keukenstijl wijst in een andere richting, het trage tempo irriteert. Een aantal mensen uit zijn omgeving wil niet als personage worden opgevoerd. Zijn uitgever: ‘Kom op! Je hebt een boek geschreven over je leven zoals jij het ziet. Dat is een vrijheidsproject.’

Wel het type vrijheidsproject waarop menige lezer zich zal stukbijten: al zorgt het gezeur voor een bepaalde cadans, het is niet altijd boeiend. Hulde aan de lezer die zonder smokkelen de eindstreep haalt.

Elsevier nummer 43, 24 oktober 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.