cultuur

Man roept op tot mishandelen Israëliërs, uitgenodigd door Pauw

Door Shari Deira - 16 oktober 2015

Nadat de zelfverklaarde opiniemaker Youness Ouaali op Facebook opriep tot het mishandelen van Israëlische toeristen in Nederland, besloot de redactie van VARA-programma Pauw hem uit te nodigen. Met boze reacties tot gevolg.

‘Is het misschien een goed idee om toeristen uit Israël (behalve kinderen niet) vanaf vandaag in Nederland total loss te slaan?’ schreef Ouaali dinsdag op zijn Facebook. ‘Wie niet luisteren wil moet maar voelen, genoeg is genoeg!’ Het bericht is ook al door Israëlische media opgepikt.

Bij zijn tekst plaatste Ouaali een foto van de dertienjarige aanslagpleger Ahmed Manasrah, die door de Palestijnse leider Mahmoud Abbas werd doodverklaard, maar aan zijn verwondingen wordt behandeld in een Israëlisch ziekenhuis. Hij stak samen met een andere jongen Israëliërs neer.

Mening

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) heeft aangifte gedaan tegen Ouaali. ‘CIDI is van mening dat deze uitspraken oproepen tot gewelddadigheden tegen Israeli’s hier in Nederland,’ liet de organisatie donderdag weten.

Ouaali zegt de aangifte te verwelkomen en roept naar eigen zeggen niet op tot geweld: ‘Ten eerste ik ben opiniemaker op Facebook, ik probeer de discussies een beetje aan te wakkeren. (…) Het CIDI, het is alsof ik vanochtend een telefoontje kreeg van: Hitler gaat aangifte tegen je doen. Lekker boeiend, nou kom maar op,’ zegt Ouaali in Pauw.

Volgens de ‘opiniemaker’ slaat zijn tekst vooral op de gebeurtenissen van afgelopen dagen in ‘terreurstaat Israël’ en de Palestijnse gebieden. Hij wijst erop dat hij met zijn vraagstelling ‘wel het nieuws haalt’: ‘Ik zit hier niet zomaar.’

Keuze

Op Twitter werd er boos gereageerd over de keuze van de redactie van het programma. ‘Dit is onbeschoft, @jeroeonpauw. Je hebt een Joodse gast aan tafel, met nota bene Jodenhaat als onderwerp. En dan Youness Ouaali erbij. #Pauw,’ twittert Rik de Jong.

Ook Esther Voet, hoofdredacteur van het Nieuw Israëlitisch Weekblad, kon het niet geloven dat Ouaali een platform werd gegeven.

Net als oud-journalist Wouke van Scherrenburg.
https://twitter.com/woukevscherrenb/status/654769322477260800

De VVD heeft Kamervragen ingediend over de oproep van Ouaali om Israëlische toeristen ‘total loss’ te slaan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.