cultuur

Montepulciano die doet denken aan chianti op landadelniveau

Door Nicolaas Klei - 02 oktober 2015

Druif montepulciano vind je bijna overal in Midden-Italië, behalve rond Montepulciano.

Om het moeilijk te maken: montepulciano. Je zou denken dat dit de druif is van die chique Toscaanse wijn vino nobile di ­montepulciano uit de wijngaarden rond het stadje Montepulciano. Nope.

Wijn montepulciano wordt, net als buurwijn chianti, gemaakt van voornamelijk sangiovese. Druif montepulciano vind je bijna overal in Midden-Italië, behalve dus rond Montepulciano.

Gelukkig heeft zijn bekendste wijn duidelijke taal op het etiket: montepulciano d’Abruzzo, montepulciano uit ­Abruzzo, de regio in Oost-Italië net onder de kuit van de laars. Deze doet denken aan een chianti op hereboer-, om niet te zeggen landadelniveau. Montepulciano met meer sjeu en verfijning dan z’n soortgenootjes, zonder z’n gezellige boerenafkomst te verloochenen. Veel sappig kersenfruit, piets hout, feestelijk karakter.

iLauri, bajo, montepulciano d’Abruzzo 2014, € 8,95, degoudenton.nl

Elsevier nummer 41, 10 oktober 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.