cultuur

Nijntjes kraamkamer te zien in Centraal Museum Utrecht

Door Pien van Deth - 02 oktober 2015

Op de zolder van het Centraal Museum in Utrecht is sinds kort het atelier van grafisch ontwerper en tekenaar Dick Bruna te bezichtigen.

Het atelier is in originele staat verplaatst naar het museum. Alsof de bedenker van de wereldwijd bekende kinderfiguur Nijntje zo kan binnenstappen.

Het oorspronkelijke atelier, waar Bruna tot 2011 werkte, bevond zich ook op een zolder. Met 360-gradenfoto’s is op een touch­screen te zien hoe het eruitzag – het is nauwelijks te onderscheiden van het museale atelier. Op het scherm kun je voorwerpen aanklikken om het achterliggende verhaal te lezen.

Eervol

Aan het atelier zijn vitrines toegevoegd waar­in onder meer Bruna’s verandering in stijl te zien is: van realistische landschappen naar eenvoudige lijntekeningen die de realiteit tot zijn ­essentie terugbrengen. Bruna, intussen 88, is een zorgvuldig man. Niet alleen in zijn werk, maar ook in de sociale omgang.

Cadeaus van fans, brieven van collega’s en kunstwerken van zijn vrouw en zoon staan eervol opgesteld. De bezoeker kan plaatsnemen op Bruna’s zelfgemaakte bank en het papier voelen waarmee hij werkte.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.