cultuur

Oranje sluit kwalificatie in stijl af met schandelijk verlies

Door Servaas van der Laan - 13 oktober 2015

Het Nederlands voetbalelftal heeft de EK-kwalificatiereeks in stijl afgesloten met een schandalige thuisnederlaag tegen Tsjechië. Door de nederlaag maakte het resultaat van Turkije tegen IJsland al niet eens meer uit.

Twee keer verloren van Tsjechië, twee keer verloren van IJsland, en slechts één puntje uit de twee wedstrijden tegen Turkije. Deze EK-kwalificatiereeks is voor Oranje uitgelopen op een absoluut drama. Nooit eerder gingen er zo veel landen naar een Europees Kampioenschap, maar het Nederlands is daar niet bij.

Kansloos

De ploeg van de onervaren bondscoach Danny Blind ging dinsdagavond in de Amsterdam Arena kansloos met 2-3 onderuit. In de eerste helft gebeurde al wat dit team de hele kwalificatiereeks zo vaak overkwam: het kwam op achterstand. En na de eerste, volgde gelijk de tweede treffer voor de Tsjechen.

Zelfs een rode kaart voor Tsjechië kon het tij niet meer keren. In de tweede helft werd het drama compleet toen Robin van Persie ook nog in eigen doel kopte.

Niet relevant

Een tegentreffer van Klaas Jan Huntelaar en een late 2-3 van Robin van Persie waren nog alleen maar voor de boeken. Ook het resultaat van Turkije tegen IJsland (1-0) was niet eens meer relevant.

Met een Turkse nederlaag en een Nederlandse winst kon het EK in Frankrijk volgend jaar nog worden bereikt. Maar dit Nederlands Elftal heeft in geen enkele wedstrijd laten zien dat het zin had in het eindtoernooi.

Failliete voetbalschool

Waar Louis van Gaal nog met een gedurfde, verdedigende stijl een knappe derde plek behaalde op het WK in Brazilië, viel zijn opvolger Guus Hiddink weer terug op het door omringende landen faillietverklaarde voetbal waarin balbezit belangrijker lijkt dan het resultaat.

Voor resultaatgerichte teams als Tsjechië en IJsland bleek Oranje een mals hapje te zijn.

Na het vertrek van Hiddink was Danny Blind niet in staat om de boel op de rit te krijgen. Sterker nog: onder Hiddink stond Nederland nog 3de, onder Blind zakte de ploeg af naar een kansloze vierde plek. Terwijl landen als Albanië en Wales volgend jaar zullen meedoen op het hoogste niveau, kan Nederland alleen maar toekijken. Misschien was de door Van Gaal ingeslagen weg toch zo gek nog niet.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.