cultuur

Volgens Jonathan Holslag wordt leven in Vlaanderen grimmiger

Door Jelte Wiersma - 05 oktober 2015

Jonathan Holslag redt in zijn boek Vlaanderen 2055 een ondergaande wereld.

‘Vlaanderen zal progressief zijn of het zal niet zijn,’ aldus Jonathan Holslag. De mediagenieke Belgische politicoloog heeft nog maar eens een essay geschreven.

In zijn nieuwste werk – de eerste van vier in de Horzelreeks – wordt het leven grimmiger, jachtiger, heeft de markt gefaald en is het milieu vervuild. Het ontbreekt politici en wetenschappers aan een groot idee waarmee zij deze kennelijke trend kunnen keren. Holslag heeft dat idee wel.

Hij voorziet in 2055 voor Vlaanderen: ‘Onze jongeren kunnen in hun werk kwijt wat wij vroeger tot onze vrije tijd moesten beperken: creatief zijn, in de buitenlucht vertoeven, omgaan met mensen en knutselen.’ Dat geldt voor veel mensen al. Holslag schrijft prettig, nu nog denken.

Elsevier nummer 41, 10 oktober 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.