cultuur

Welverdiende aandacht voor hét Nederlandse verdedigingswapen

Door Pien van Deth - 19 oktober 2015

De Hollandse Waterlinie in het nieuwe museum bij Fort bij Vechten.

Van 1815 tot ongeveer 1940 was water hét verdedigingswapen van Nederland. Stroken weiland konden onder water worden gezet, zodat het land onbegaanbaar werd voor de vijand. De Hollandse Waterlinie krijgt in het nieuwe museum bij Fort bij Vechten op moderne wijze haar welverdiende aandacht.

In het betonnen gebouw met golvende muren krijgt de bezoeker uitleg over de werking en invloed van de waterlinie. Op een gedigitaliseerde tafel wordt de vernuftige werking van de linie gedemonstreerd, hologrammen van onder anderen prins Maurits (1567-1625) en een boerin vertellen hoe zij de verdediging meemaakten. Op basis van zijn postcode krijgt de bezoeker te horen of hij in die tijd natte voeten zou hebben gekregen.

Daarnaast zijn er tekeningen van forten en originele gravures te zien. De schilderijen zijn ­reproducties, maar dat doet geen afbreuk aan het verhaal.

Als pronkstuk ligt in de binnenplaats een maquette van de waterlinie, waar je zelf het land kunt laten overstromen. De verschillende vertelmethoden maken het bezoek tot een interactieve en gepersonaliseerde belevenis.

Elsevier nummer 43, 24 oktober 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.