cultuur

In première: Elseviers selectie uit het cultuuraanbod

Door Pien van Deth - 23 november 2015

De cultuurredactie van Elsevier maakt elke week een selectie uit het cultuuraanbod. Wat gaat er de komende maanden in première?

Licht – Amsterdam Light Festival

In donkere winterse dagen gaat in Amsterdam het licht aan. Tal van internationale kunstenaars tonen lichtinstallaties. Het thema is vriendschap. Zowel wandelend als vanaf de rondvaartboot te bekijken.
Amster­dam, 28 november tot en met 17 januari

Kunst – Spaanse Meesters

De Hermitage brengt een ongekend breed palet aan schilders samen die als enige overeenkomst hun Spaanse afkomst lijken te hebben. De expositie telt circa honderd werken van El Greco (1541-1614) tot Picasso (1881-1973).
Hermi­tage, Amsterdam, 28 november tot en met 29 mei

Film – Suffragette

In het Engeland van begin twintigste eeuw streden suffragettes voor kies­recht voor vrouwen­. De film vertelt het persoonlijke verhaal van arbeidster Maud (Carey Mul­ligan) die baan en gezin op het spel zet voor haar recht.
Vanaf 3 december in de bioscoop

Theater – Ik kom terug

Adriaan van Dis schrijft in zijn boek Ik kom terug over het leven van zijn bijna honderd­jarige moeder. De dwarse vrouw legt haar geschiedenis bloot op één voorwaarde: een zachte dood. Een verhaal over liefde, ver­raad, drie oorlogen en de (verstik­kende) band tussen moeder en zoon, gespeeld door Olga Zuiderhoek en Van Dis zelf.
Diverse theaters, 2 december tot en met 8 mei

Fotografie – La Famille

Met eigentijdse zwart-witfoto’s van zijn kinderen die spelen in hun verwilderde ­tuin, creëert Alain Laboile nostalgische beelden die doen verlangen naar zomers van dagenlang buiten zijn.
Centre Ceramique, Maastricht, 1 de­cem­ber tot en met 20 maart

Elsevier nummer 48, 28 november 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.