cultuur

In première: Elseviers selectie uit het cultuuraanbod

Door Pien van Deth - 09 november 2015

De cultuurredactie van Elsevier maakt elke week een selectie uit het cultuuraanbod. Wat gaat er de komende weken in première?

Kunst – Teun Hocks

Kunstenaar Teun Hocks gebruikt zichzelf als onderwerp in zijn werk, waarin hij schilderstechniek en fotografie combineert. In bijna surrealistische situaties komt de dromerige en sullige ‘Teun’ terecht. In de tentoonstelling ligt de nadruk op de tekening­­en die de basis vormen voor zijn grote werken. Heden, Den Haag, tot en met 5 december

Klassiek – Schumann

Dirigent Bernard Haitink brengt samen met het Cham­ber Orchestra of Europe or­kestwerken van Robert Schumann. De levendige ouverture Manfred wordt gevolgd door Schumanns ontroerende Pianoconcert, gespeeld door de Amerikaan Murray Perahia. Concertgebouw, Amsterdam, 15 november

Festival – Crossing Border

Muziek en literatuur van gevestigde en op­komende namen worden op dit festival afgewisseld en gemixt. Muzikanten als Jonathan Jeremiah en Roosbeef staan tussen schrijvers Leon de Winter en Inge Schilper­oord. Den Haag, tot 17 november

Kunst – Jan van Scorel

De restauratie van het schilderij De doop van Christus was aanleiding voor de ten­toonstelling Een hemelse ontdekking. Daarin worden nieuwe ontdekkingen over het schilderij van Jan van Scorel getoond. Ook andere belangrijke werken zijn te zien. Frans Hals Museum, Haarlem, 14 november tot en met 13 maart

Film – IDFA

Het International Documen­tary Film Festival Amsterdam presenteert een selectie van ruim 250 films uit de hele wereld. Thema’s die in veel documentaires terugkeren, zijn oorlog, muziek en armoede. Verschillende locaties, Amsterdam, 18-29 november

Elsevier nummer 46, 14 november 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.