cultuur

Paus Franciscus geeft historisch interview aan straatkrant

Door Servaas van der Laan - 06 november 2015

Voor het eerst in de geschiedenis heeft de paus een interview gegeven aan een Nederlandse krant. Paus Franciscus koos een ideaal podium om zijn doelgroep te bereiken: de straatkrant.

Journalist Stijn Fens geloofde zijn oren niet toen hij de stem van Federico Lombardi, persoonlijk woordvoerder van paus Franciscus, op zijn voicemail hoorde. ‘De paus is geïnteresseerd,’ zei Lombardi. ‘Kunt u wat vragen sturen?’

Straatnieuws

Enkele maanden eerder had Fens samen met Vaticaan-kenner Jan-Willem Wits en Frank Dries, hoofdredacteur van Straatnieuws, een verzoek ingediend bij het Vaticaan om de paus te interviewen.

Dit verzoek deden zij namens de straatkrant in de hoop dat de paus, die bekend staat om zijn betrokkenheid bij daklozen, zich zou laten verleiden tot een interview. Dat de verkopers van de Utrechtse straatkrant extra inkomsten zouden genereren met de paus op de cover moest de Heilige Vader over de streep trekken.

Nederlands

Het plannetje werkte. Afgelopen dinsdag stonden Fens, Wits en Dries, samen met Straatnieuwsverkoper Marc, oog in oog met Franciscus in diens verblijf Casa Santa Marta.

‘Ik moet me verontschuldigen dat ik geen Nederlands spreek,’ zei de Argentijn die kennelijk zijn huiswerk had gedaan. De laatste Nederlander die de paus publiekelijk enkele vragen mocht stellen was Willibrord Frequin in 1985 tijdens het bezoek van Johannes Paulus II aan Nederland. ‘Spreekt u Nederlands, Heiligheid?’ vroeg Frequin de paus toen. ‘Een beetje, een beetje,’ stamelde de Pool.

Bezoek

Het was één van de spaarzame ontmoetingen tussen een Nederlandse verslaggever en de paus die sindsdien ook niet meer in Nederland was te bewonderen.

Vóór 1985 had Nederland 9,5 eeuw op een pauselijk bezoek moeten wachten, maar als het aan Franciscus ligt gaat het nu sneller. ‘De deur is niet gesloten, het is niet onmogelijk,’ zegt hij in het interview. ‘Nu Nederland een Argentijnse koningin heeft, wie weet.’

Jeugd

In het interview spreekt Franciscus over zijn jeugd in Buenos Aires, zijn kwakkelende carrière als straatvoetballer (‘ik had twee linkerbenen’) en over het belang om barmhartig te zijn richting daklozen (‘Ook Jezus kwam ter wereld als dakloze’).

Wie het hele interview met ‘onze vriend in Rome’ wil bestellen kan terecht bij één van de Straatnieuwsverkopers in Utrecht of bestelt een nummer voor 5 euro online via de website van Straatnieuws.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.