cultuur

#SesamstraatMoetBlijven: een onzinnig protest

Door Liz Zoetekouw - 06 november 2015

Kinderprogramma Sesamstraat zal vanaf 1 januari niet meer doordeweeks rond 17.00 uur op NPO 1 worden uitgezonden. Die beslissing leidt tot protest, terwijl er feitelijk niet veel verandert.

De publieke zender NPO 1 verhuist de avonduitzending vanwege gedaalde kijkcijfers. Sesamstraat verdwijnt niet, maar is ’s avonds voortaan te zien op het digitale kanaal 331. De ochtenduitzending op NPO 3 blijft: volgens een woordvoerder van de omroep wordt die beter bekeken dan de herhaling ’s avonds.

Tegenstanders vinden het programma nu minder toegankelijk en zien de zenderverschuiving als het breken van een traditie.

Modernisering

Sesamstraat wordt uitgezonden op de publieke zender sinds 1976. Het programma met bekende figuren als Pino, Tommie en Ieniemienie heeft altijd veel kijkers getrokken.

Dat is ook nu nog het geval, maar kinderen kijken steeds vaker online via bijvoorbeeld de Zapp App. Daarom is Sesamstraat vanaf 1 januari alleen nog te zien op NPO 3 om 7.00 en dezelfde avond op themakanaal NPO Zappelin Xtra om 18.30 uur.

De beslissing past in de moderne tijd. Volgens Stichting KijkOnderzoek (pdf) heeft 86 procent van de Nederlandse huishouders digitale televisie en stijgt dat percentage nog steeds. Het Centraal Bureau voor Statistiek toonde eerder dat vooral koppels met kinderen digitale televisie hebben: precies de doelgroep van Sesamstraat.

Protest

Onder meer de hashtags #SesamstraatMoetBlijven en #JesSuisPino lanceerden het protest op Twitter. Ook zijn sinds gisteravond verschillende Facebookgroepen opgericht, waarvan de populairste nu 2.462 vind-ik-leuks heeft.

https://twitter.com/danielvreeken/status/662585212224839680

De naam van de groepen wekt de suggestie dat Sesamstraat helemaal verdwijnt, wat totaal niet aan de orde is en leidt tot miscommunicaties.

De educatieve waarde van Sesamstraat is vaak onderzocht. Zo beschreef Amerikaanse krant Washington Post een onderzoek dat het programma qua leerproces gelijkstelde aan de kleuterschool.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.