cultuur

De zes leukste alternatieve kerstmarkten van Nederland

Door Lilit Martirosova - 18 december 2015

Op zoek naar een alternatief voor de cliché-kerstmarkt in de grote stad? Elsevier zet voor u zes kerstmarkten op een rij waar je meer kan dan alleen glühwein drinken en slenteren langs kraampjes met kerstspullen.

In veel grote steden in het land kan je nu ook alternatieve kerstmarkten vinden.

De Amsterdamsche Kerstmarkt/ Amsterdam

In de gigantische Kromhouthal in Amsterdam-Noord wordt op 18, 19 en 20 december de Amsterdamsche kerstmarkt gehouden. Vermaak in het voormalige fabrieksgebouw komt in de vorm van een kerstkaraoke, bingo, het Grote Dilemma op Dinsdag-spel en exposities van kunstenaars.

Ook voor een trimbeurt bij de kapper kan je er terecht. Verwacht op de markt: vintage sieraden, organische thee en handgemaakte zeep. Toegang is 7 euro. De openingstijden zijn: vrijdag van 16:00 tot 01:00, zaterdag van 12:00 tot 01:00 en zondag van 12:00 tot 22:00 uur.

Swan Market/ Rotterdam

In de Van Nelle fabriek in Rotterdam wordt de kersteditie van de Swan Market gehouden. Op de markt vind je vooral veel lifestyle spullen zoals items voor je interieur, kleding en kunst.

Ook zal er live-muziek zijn en voor het eten kan je terecht bij foodtrucks. Toegang is 2 euro. De openingstijden zijn op allebei de dagen hetzelfde: van 11:00 tot 17:00 uur.

Home Made X-Mas Market/Den-Haag

De Home Made X-mas Market kan je van zaterdag 19 december t/m woensdag 23 december spotten bij DePier in Scheveningen. Je vindt er kraampjes met handgemaakte kerst artikelen, vintage, vinyl en design. Naast de markt kan je bij de DePier ook nog schaatsen op het Kurhausplein en is er een 30 meter lange ijsglijbaan (de langste van Nederland) op de boulevard te vinden. Openingstijden: van 11:00 tot 20:00 uur.

Feel good market/ Eindhoven

De kersteditie van de Feel Good Market zal worden gehouden op 18, 19 en 20 december in het VDMA-gebouw in Eindhoven. Je kunt op de markt onder meer je eigen kaarsen en stempels maken en er is een workshop glasmozaïek leggen.

Muziek wordt verzorgd door singer-songwriters in een akoestische setting. De producten komen van ambachtslieden uit de streek en zijn vaak handgemaakt. De toegang is gratis. Tijden: van 12:00 tot 18:00 uur en op vrijdag van 15:00 tot 21:00 uur.

Pure WINTER Markt/Amsterdam

Als je maar niet genoeg kan krijgen van al het lekkere eten tijdens de feestdagen, is deze markt een goede keus. In Park Frankendael in Amsterdam vind je de Pure Winter Markt, waar 80 procent van het waar dat verkocht wordt, uit eten bestaat.

Op zondag 20 december kan je er terecht van 11:00 tot 17:00 uur voor live muziek, eten en drinken, een draaimolen en vuurkorven.

WinterWelVaart/Groningen

Deze kerstmarkt in Groningen op 18, 19 en 20 december, heeft gelijktijdig plaats met het evenement WinterWelVaart, waarbij ruim vijftien (historische) charterschepen te bezoeken zijn. Op de markt kan je kleding, acessoires en handgemaakte sieraden en kunstwerken vinden. Naast de kerstmarkt kan je ook deelnamen aan rondvaarten, theatervoorstellingen en exposities. De openingstijden van de markt zijn: vrijdag van 12:00 tot 20:00 uur, zaterdag van 12:00 tot 22:00 en zondag van 12:00 tot 18:00. 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.