cultuur

Eropuit met Kerst: van vliegende trapeze tot sprookjesballet

Door Irene Start - 24 december 2015

Stille nacht? Niet als je naar het uitaanbod kijkt. De beste concerten en voorstellingen op een rij. Het perfecte medicijn, ook tegen de Kerstblues.

Het was voer voor romantici: het concert deze week in Theater Amsterdam waar actrice/zangeres Ricky Koole en vrienden grijsgedraaide Kerstsongs nieuw leven inbliezen. Met muziekcolleges van de altijd enthousiaste Leo Blokhuis en enerverende gastoptredens van Janne Schra, Paul de Munnik en jazzzanger/crooner Ruben Hein.

Helaas gaven ze maar twee uitvoeringen en is er (nog) geen cd van uit. Maar wie de geweldige Ruben Hein een ode aan Frank Sinatra wil zien brengen, kan op zondag 27 december terecht in de North Sea Jazz Club in Amsterdam (lunch- en avondconcert).

 

Zwaantjes

Er is veel te doen in de theaters deze stille dagen. Traditioneel vermaak is er in de vorm van de kerstcircussen; Kerstcircus Ahoy in Rotterdam bestaat 45 jaar. Verwacht snoezige pony’s, geiten, honden, poezen, ezels én motorstunts. In de Verkadefabriek in Den Bosch is gekozen voor nouveau cirque; de acrobaten van het Belgische Collectif Malunés beloven een cocktail van vliegende trapeze en slapstick.

In de Jaarbeurs in Utrecht is tijdens de Kerstdagen Disney on Ice te zien, waarbij handig wordt ingespeeld op de hype rondom familiefilm Frozen. Ook in Utrecht is het Spoorwegmuseum open, er kan worden geschaatst op de ijsbaan en er is een antieke carrousel. Nog meer ijspret is er op het Nederlands IJsbeelden Festival in Zwolle.

Dickens

In Groningen gaan amateurs op zoek naar David uit David Copperfield, een van de bekendste verhalen van schrijver Charles Dickens. Deze familievoorstelling is zien op de Noorderbuitensingel.

Het Nationale Ballet in Amsterdam heeft tot en met 1 januari nog Notenkraker en Muizenkoning op het repertoire staan, een sprookjesballet als een ansichtkaart. Voor wie houdt van veel: het Shanghai Ballet tourt momenteel door het land met Het Grootste Zwanenmeer ter Wereld. Producent Stardust Theater belooft ontelbaar veel zwaantjes, het zijn er 48.

Moeder

Voor wie deze dagen iets wil zien dat werkelijk niets met Kerst te maken heeft (maar wel met familie), kan naar de Kleine Komedie in Amsterdam. Daar is schrijver Adriaan van Dis te zien in gevecht met zijn moeder (Olga Zuiderhoek), gebaseerd op zijn bestseller Ik kom terug.

Zuiderhoek speelt een perfecte zeurende en kille moeder, sterk in oneliners als ‘handen in de schoot geven geen brood’ en ‘angst is een afgrond, soms moet je erin springen.’ De op toneel debuterende Van Dis wisselt voorlezen van romanpassages af met zeer persoonlijke, vaak schrijnende anekdotes. Nog op tournee door het land tot en met 8 mei.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.