cultuur

In première: Elseviers selectie uit het cultuuraanbod

Door Pien van Deth - 04 december 2015

De cultuurredactie van Elsevier maakt elke week een selectie uit het cultuuraanbod. Wat gaat er de komende maanden in première?

Film – Carol

Een vriendschap ontstaat tus­sen de jonge Theresa (Rooney Mara) en de getrouw­­de Carol (Cate Blanchett) in New York, 1952. Carol vraagt Theresa om met haar te ont­snappen en door Ame­rika te trekken. Ze wor­den verliefd op elkaar, maar man en kind, en de tijdgeest, komen tussen hen ­­in te staan.
Vanaf 17 december in de bioscoop

Tentoonstelling – Van Waveren

De geschiedenis van de rijke bloemen­­­te­lersfamilie Van Waveren wordt verteld aan de hand van geluidsfragment­­en, foto’s en portret­ten. Wan­neer Theo­door van Wave­ren zijn testa­ment op­maakt en zijn bollen­imperium verdeelt over zijn vier zonen, valt alles uiteen.
Kunsthal Rotterdam, 12 ­december tot en met 13 maart

Ballet – Zwanenmeer

Liefst 48 zwanen in plaats van de oorspronkelijke 16 zullen dansen in Het Grootste Zwanen­meer ter Wereld. De klassieker is met het Shang­hai Ballet tot een groot­­se voorstel­ling omgeto­verd, met de ma­gische mu­ziek van Tsjai­kovski.
Diverse theaters, 17 december tot en met 17 januari

Pop – Whatever happened to Christmas

Ricky Koole en Leo Blokhuis combineren intieme en sfeer­volle kerstliedjes met hun verhalen. Niet de hits, maar vergeten kerstpareltjes. Onder anderen Janne Schra, Ruben Hein en Paul de Mun­nik staan de twee bij.
Theater Amsterdam, 23 december

Kunst – David Bowie

Een overzicht van Bowies carrière, met hand­geschreven songteksten, kos­tuums, foto’s. Het werk toont de invloeden van verschil­lende stromingen in kunst en cul­tuur in Bo­wies werk. De expositie brak ­records in Londen.
Groninger Mu­seum, 11 december tot en met 13 maart

Elsevier nummer 50, 12 december 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.