cultuur

NPO lanceert online integratieplatform voor migranten

Door Thomas Borst - 11 december 2015

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) gaat een online platform lanceren dat moet bijdragen aan de integratie van migranten in Nederland. Op het platform zullen ondertitelde programma’s van verschillende omroepen te zien zijn.

Op die manier probeert de NPO asielzoekers wegwijs te maken in de Nederlandse samenleving. Het platform gaat Net in Nederland heten. De invulling van het programma-aanbod is nog geheel onduidelijk, ook is er nog geen redactie samengesteld.

Geen onderzoek

Een woordvoerder van de VPRO, een van de omroepen die het initiatief ondersteunt, laat in een reactie aan Elsevier weten dat het concept nog in de steigers staat. Wel is duidelijk dat er alleen bestaande programma’s worden uitgezonden op het kanaal, dat alleen op internet beschikbaar zal zijn.

Vluchtelingenorganisaties denken dat er ‘grote behoefte‘ is aan dergelijke concepten die informatie over Nederland presenteren. Of de asielzoekers ook daadwerkelijk gebruik zullen maken van het kanaal is onduidelijk. De woordvoerder zegt dat er geen onderzoek is gedaan binnen de doelgroep.

Omroepen

De beelden worden getoond van programma’s van de omroepen die meewerken aan het kanaal. Alle omroepen ondersteunen het initiatief, met uitzondering van WNL, PowNed en NOS. De programma’s zullen worden ondertiteld in het Arabisch, Nederlands en Engels.

Volgens de NPO wordt er met het platform ‘invulling gegeven aan de opdracht om media-aanbod te bieden voor iedereen in Nederland en verbindingen in de samenleving mede vorm te geven’. De inhoud zal vooral gericht zijn op de Nederlandse geschiedenis, taal, gebruiken, normen en waarden en eigenaardigheden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.