cultuur

Platenlabel overstag: ook The Beatles nu op Spotify

Door Lilit Martirosova - 23 december 2015

Terwijl het platenlabel van The Beatles op donderdag dan toch overstag gaat door het online zetten van de gehele Beatles discografie, houden sommige artiesten de poot stijf met betrekking tot het ‘weggeven’ van muziek aan streamingdiensten als Spotify, Apple Music en Tidal.

Vooral Spotify heeft last van artiesten die weigeren hun muziek aan te bieden, of die hun muziek van het streamkanaal halen. Via Spotify kan je gratis nummers en albums streamen, met de voorwaarde dat je advertenties uitzit. Liever geen advertenties? Dan kun je een abonnement nemen van tien euro per maand.

Veel artiesten protesteren om het feit dat Spotify veel te weinig betaalt: tussen de 0,006 en 0,009 dollar per klik. Spotify lijkt nu iets met die kritiek te willen doen; de dienst wil het gratis account gaan beperken door bepaalde nummers alleen beschikbaar te maken voor betalende klanten.

The Beatles

Jarenlang hebben de rechthebbenden (Apple Corps, het multimediabedrijf waar alle Beatles-activiteiten in zijn ondergebracht en platenmaatschappij Universal Music) tegengehouden dat de catalogus van The Beatles beschikbaar zou zijn op diensten als Spotify, maar ze zijn nu overstag, meldt de website van de groep. Apple Corps deed in het verleden al eens moeilijk met Itunes. Pas in 2010 was de muziek van The Beatles beschikbaar in de Itunes Store.

Voor Spotify is het een overwinning dat ze The Beatles nu aan betalende-en niet betalende klanten kunnen aanbieden. De onderstaande artiesten weigeren content te bieden aan Spotify.

Taylor Swift

Een grote afwezige op Spotify is Taylor Swift. Zij haalde al haar materiaal af van Spotify , nadat haar album 1989 vorig jaar oktober was verschenen (wereldwijd inmiddels meer dan 8,6 miljoen keer verkocht.) Ze vond dat de streamingdienst een veel te lage vergoeding gaf voor haar muziek. Swift’s muziek is wél te beluisteren via andere streamingdiensten.

Adele

Een aantal weken geleden ontstond er enorme ophef toen Adele besloot dat haar nieuwe album 25, niet op Spotify te beluisteren zou zijn. Zij liet in een interview weten geen fan te zijn van de streamingdienst. ‘Ik gebruik zelf geen Spotify, het maakt geen deel uit van mijn leven. Ik stream nooit muziek, ik koop cd’s en download op iTunes. Ik heb geen gevoel bij streamen, dus waarom zou ik ervoor tekenen?,’ legde de zangeres uit.

Prince

Ook Prince besloot deze zomer zijn muziek van Spotify te halen, hij heeft geen verklaring gegeven waarom hij dit gedaan heeft.

Thom Yorke

De zanger van de populaire jaren ’90 band Radiohead is felle tegenstander van Spotify. Hij heeft zich vaak negatief uitgelaten over de muziekdienst, onder meer via Twitter. Albums van Radiohead zijn echter wel te streamen via Spotify, alleen In Rainbows ontbreekt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.