cultuur

Britse poplegende David Bowie (69) overleden

Door Servaas van der Laan - 11 januari 2016

De Britse muzikant David Bowie (69) is overleden. De muzikant leed al geruime tijd aan kanker.

Het overlijden van Bowie werd maandag bekendgemaakt op zijn website.

Bowie vocht achttien maanden tegen kanker, is te lezen op zijn site. ‘Hoewel veel van jullie dit verlies zullen delen, vragen we de privacy van de familie te respecteren in tijd van rouw,’ staat op de site. Bowie overleed afgelopen zondag.

Afgelopen vrijdag vierde de Britse muzikant zijn 69ste verjaardag met het uitbrengen van een nieuw album Blackstar.

Muziekdeskundigen, -liefhebbers en dj’s reageren verbijsterd op het overlijden van David Bowie. Op sociale media wordt niet alleen de muziek van Bowie geroemd, maar ook zijn persoonlijkheid en films.

Muziekkenner Leo Blokhuis zegt tegen Goedemorgen Nederland dat hij ‘er heel erg van staat te kijken’. Volgens Blokhuis, een zelfverklaard  fan, is Bowie ‘tot aan zijn laatste snik een totaal relevante artiest geweest’. ‘Deze man heeft zoveel gezichten laten zien, voelde alles altijd perfect aan. Echt een heel grote muzikant.’

Bowie

De in Londen geboren Bowie brak in 1969 door met het nummer Space Oddity, naar aanleiding van de eerste maanlanding. Hij was aanvankelijk saxofonist en zanger, maar zou zich later ook andere stijlen aanmeten.

In de jaren zeventig viel hij op door zijn excentrieke en vaak wisselende imago’s. Zo trad hij een tijd op als de ‘buitenaardse’  rockster Ziggy Stardust. Hij trad zelfs buiten de optredens op als Ziggy.

Halverwege de jaren zeventig veranderde hij dat imago plotseling en ging hij van rock over op dansbare soul. Met het nummer Fame bereikte hij toen zijn eerste nummer 1-notering in de Verenigde Staten.

In de jaren die volgden voerde Bowie wederom meerdere artistieke projecten uit. Deze experimenten zijn te horen in zijn albums (Low (1977), Heroes (1979) en Lodger (1979) die geïnspireerd waren door Berlijn waar de tot ster uitgegroeide muzikant toen woonde.

Grote doorbraak

Maar de echte roem kwam in de jaren tachtig. In 1981 scoorde hij samen met Queen een nummer 1-hit met het nummer Under Pressure. In 1983 volgde het album Let’s Dance dat een enorm commercieel succes werd.

De nummers Modern Love, China Girl en Let’s Dance werden over de hele wereld gedraaid. Zijn videoclips werden getoond op de nieuwe muziekzender MTV waarmee Bowie definitief een superster werd. Na Let’s Dance volgde het album Tonight dat wordt gezien als een gedeeltelijke herhaling van zijn eerdere album maar hoe dan ook toch succesvol was. Het volgende album Never Let Me Down in 1987 kon op minder enthousiasme rekenen. Bowie veranderde zijn stijl hierop wederom en vond zichzelf weer uit zoals hij continu deed gedurende zijn carrière.

Jaren 90

In de jaren negentig liet Bowie weer andere, meer experimentele klanken horen. Het nummer Jump They Say, over de zelfmoord van zijn halfbroer, werd een hit.

Het album ‘1 Outside werd omschreven als ‘vreemd’ en ‘moeilijk toegankelijk’, maar kreeg toch lovende recensies en commentaren. Halverwege de jaren negentig ging Bowie tijdens zijn concerten ook zijn oude hits weer spelen.

In het nieuwe millennium bleef de rocklegende optreden, maar een tour werd in 2004 stopgezet, omdat Bowie een lichte hartaanval had gehad.

Terugkeer

Vervolgens leek Bowie zich terug te trekken en bracht hij veel tijd door met zijn gezin. Maar toch verscheen daar in 2013 plotseling een nieuw album: The Next Day.

Bowie beëindigde zijn indrukwekkende carrière met de publicatie van zijn album Blackstar. Zelfs in dit album verraste hij wederom met een compleet ander jazz-geluid. Het album werd op zijn verjaardag 8 januari, drie dagen voor zijn dood, uitgegeven.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.