cultuur

Een greep uit de grootste hits van popicoon David Bowie

Door Elif Isitman - 11 januari 2016

De Britse rockartiest David Bowie is zondag op 69-jarige leeftijd overleden. De artiest vocht al geruime tijd tegen kanker en bracht afgelopen vrijdag zijn nieuwe album Blackstar uit.

Bowie, geboren als David Jones, was niet alleen een invloedrijk muzikant: hij profileerde zich ook als cultuur- en stijlicoon. Bowie stond door zijn vele imago’s en wisselende personages bekend als ware kameleon. De zanger was een inspiratiebron voor vele andere artiesten. Onder meer The Cure, Lady Gaga en Dave Grohl (van de Foo Fighters) lieten zich door de zanger inspireren.

Elsevier zet een aantal van zijn grootste hits op een rij.

Fame

Het nummer kwam uit in 1975 en was zijn eerste nummer-1 hit in de Verenigde Staten. Daarnaast staat het nummer in de lijst van 500 meest invloedrijke rock-nummers van The Rock and Roll Hall of Fame.

Het nummer was bedoeld als sneer naar zijn toenmalige management en naar bekendheid in het algemeen. In een interview in 1990, zei Bowie hierover in een interview met Q Magazine dat er veel boosheid in het nummer zat: ‘Je hebt niets aan bekendheid. Het enige voordeel is dat je sneller een tafel krijgt in restaurants’. In Nederland bereikte het nummer de zesde plek in de Single Top-100.

Under Pressure

Het nummer is een duet met Queen-zanger Freddie Mercury. Under Pressure is dan ook officieel afkomstig van het Queen-album Hot Space uit 1982. De tekst en de baslijn, verreweg het meest bekende element uit het nummer, kwamen echter van Bowie.

De tekst gold, zoals veel Britse muziek uit die tijd, als kritiek op het rechtse beleid van de toenmalige Britse premier Margaret Thatcher.

Heroes

Bowie schreef dit nummer toen hij in Berlijn woonde, in 1977, in samenwerking met de Britse producer Brian Eno. Het nummer is vaak gecovered door andere artiesten: zo maakte Peter Gabriel in 2010 een versie van het nummer, stond er een cover van het nummer op de soundtrack van de film Godzilla uit 1998. Het nummer bereikte een nummer-8 positie in de Nederlandse hitparade.

Bowie zelf droeg het nummer in 2001 tijdens een benefietconcert voor 9/11 op aan brandweer- en politieagenten die tijdens de terreuraanval op de Twin Towers hun leven riskeerden om slachtoffers onder het puin vandaan te halen.

Changes

Dit nummer komt van het album Hunky Dory uit 1971. Changes wordt over het algemeen gezien als zijn debuut-nummer in de Verenigde Staten. Het is tevens het laatste nummer dat hij live opvoerde, voordat hij eind 2006 met pensioen ging.

Ook hier was weer sprake van een samenwerking met een andere artiest. Het kenmerkende pianospel in het nummer komt van Rick Wakeman, pianist uit de Britse rockband Yes.

Space Oddity

Het is het eerste nummer over de ruimtevaart en gaat over de fictieve astronaut Major Tom, een personage dat ook weer in latere nummers van Bowie (Ashes to Ashes, Hallo Spaceboy en Blackstar) terugkomt.

Toen de Canadese astronaut Christ Hadfield het nummer in 2013 vanuit het International Space Station (ISS) zong, werd Space Oddity het eerste nummer dat ooit vanuit de ruimte werd opgevoerd. In Nederland scoorde het nummer in 1969 een nummer-4 notering in de hitparade.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.