cultuur

Golden Globes 2016: dit zijn de winnaars en de verliezers

Door Lilit Martirosova - 11 januari 2016

Zondagavond zijn in Beverly Hills voor de 73e keer de Golden Globes uitgereikt. Grote winnaar is The Revenant: de film won drie felbegeerde beeldjes voor beste dramafilm, beste acteur in een dramafilm en beste regisseur.

Regisseur Alejandro González Iñárritu mocht de prijs voor beste regisseur mee naar huis nemen en die voor beste dramafilm. De Mexicaanse regisseur achter The Revenant, viel vorig jaar ook al flink in de prijzen tijdens de Oscaruitreikingen met zijn film Birdman.

De prijs voor beste acteur in een drama film gaat naar Leonardo DiCaprio. Hij speelt in de film een avonturier die een aanval van een beer ternauwernood overleeft.

Andere winnaars

Ook sciencefiction film The Martian viel in de prijzen. De film won in de categorie beste comedy en hoofdrolspeler Matt Damon werd verkozen tot beste acteur in een komedie of musical.  Hij speelde in de film de rol van astronaut Mark Watney, die vast komt te zitten op Mars.

Er kwam veel kritiek op de nominatie toen die vorig jaar bekend werd gemaakt, volgens critici is het verkeerd om de dramatische film te zien als een comedy.

De film Steve Jobs won ook twee golden globes: die voor het beste script en de beste vrouwelijke bijrol. Die laatste mocht actrice Kate Winslet in ontvangst nemen.

Ook de 69-jarige Sylvester Stallone en zangeres Lady Gaga wonnen een beeldje: Stallone won in de categorie beste mannelijke bijrol voor zijn rol als bokser Rocky Balboa in de film Creed. Lady Gaga won de prijs voor beste actrice in een miniserie of film gemaakt voor televisie: American Horror Story: Hotel.

Denzel Washington kreeg de Lifetime Achievement Award, voor zijn hele oeuvre.

Een filmpje waarin Lady Gaga naar het podium wandelt om haar prijs in ontvangst te nemen, is inmiddels trending. Tijdens die wandeling stoot ze per ongeluk tegen tegen de schouder van een nietsvermoedende Leonardo DiCaprio aan, die haar vervolgens een geïrriteerde, maar hilarische blik toewerpt.

http://www.youtube.com/watch?v=C9kGBqTwG2U

Verliezers

Zoals er bij elke prijsuitreiking winnaars zijn, kunnen we ook spreken van verliezers. De film Carol, met actrice Cate Blanchett in de hoofdrol, kreeg vijf nominaties (meer dan alle andere films), maar won in geen enkele categorie.

Ook de Danish Girl kon de hoge verwachtingen niet waar maken: de film won in geen van de drie genomineerde categorieën.

De Golden Globes worden jaarlijks toegekend door de internationale filmpers in Hollywood. De filmprijs wordt ook wel gezien als graadmeter voor de toekenning van de Oscars. Die worden eind februari uitgereikt.

Een overzicht van alle winnaars vindt u hier.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.