cultuur

Hommage aan David Bowie: ‘Net zo klassiek als Brel en Brecht’

Door Irene Start - 13 januari 2016

In zijn show Starman kruipt entertainer Sven Ratzke in de huid van de overleden popster. ‘Bowies songs zijn drieminuten-drama’s.’

Zijn stem lijkt angstaanjagend veel op die van David Bowie en de manier waarop de Duits-­Nederlandse entertainer Sven Ratzke (38) songs als Rebel Rebel, Space Oddity en Heroes vertolkt, bezorgt het publiek van zijn theatershow Starman kippevel.

‘Bowie-songs zijn niet zomaar liedjes, maar drieminuten-drama’s,’ zegt Ratzke, die vooral diens liedjes uit de jaren zeventig zingt. ‘Dat is de periode dat Bowie voortdurend van stijl en imago veranderde. Hij ging van glamrock naar soul en was daarin volledig geloofwaardig.’

Lef

Ratzke bewondert Bowies durf als artiest: ‘Hij nam risico’s, deed elke keer iets anders. Bowies kracht is zijn theatraliteit. Zijn songs zijn verhalen waarin hij je meeneemt. Bowie is daarin net zo klassiek als Bertolt Brecht en Jacques Brel dat voor hem waren. In popmuziek gaat het tegenwoordig alleen over liefde en bedrog, een personage verzinnen als Major Tom gebeurt nu bijna niet meer.’

Ratzke was twaalf jaar toen hij Let’s Dance ontdekte, daarna dook hij in de rest van Bowies oeuvre. Dat hij jonger is dan de doorsnee-­Bowiefan maakt niet uit, vindt hij: ‘Bowie is dankzij zijn raadselachtigheid aantrekkelijk voor jong en oud, man en vrouw.’

Ongewis

Bowies muziek en teksten zijn zo sterk dat deze een nieuwe interpretatie verdragen, vindt Ratzke. ‘Ik zing Bowie niet exact na. Verstokte fans zitten soms met hun armen over elkaar aan het begin van de show, maar die zie ik meestal langzaam ontspannen, zo van: zo kan het ook.’

Een maand geleden stuurde Ratzke Bowie een cd van Starman. ‘Misschien heeft hij er nog naar kunnen luisteren, misschien niet. Dat zal ik helaas nooit weten.’

Elsevier nummer 2, 16 januari 2016

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.