cultuur

Horecaondernemers uit alle windstreken in één restaurant

In Amicitia Food Village in Amersfoort hebben alle ondernemers hun passie voor het vak met elkaar gemeen.

Veertien jaar lang stond de ‘koopgoot’ in het Amersfoortse stadscentrum vrijwel leeg, maar ondernemer Nursel van Oene (43) zag wel potentie in de locatie: ‘De ligging is perfect en er is genoeg ruimte voor een grote horeca­onderneming.’ Na reizen naar steden als Barcelona, New York en Berlijn besloot ze dat ook Amersfoort klaar was voor een eigen ‘food court’: een concept waarbij ze veertien verschillende horecaondernemers met elkaar verenigt in één overdekt restaurant met verschillende stands en bars.

De restaurants komen overal vandaan: onder meer het Indonesische Kraton Rosbeijer uit Leusden en het Arabische Le Souq uit Rotterdam hebben er een stand. Hun passie voor het vak hebben alle ondernemers met elkaar gemeen: zo liet de eigenaar van Italiaans restaurant Salotto zijn oude moeder speciaal uit Italië komen om kookles te geven aan het personeel.

‘Amicitia’ betekent vriendschap en dat wil Van Oene ook laten zien: dat al die culturen prima samengaan. ‘Groepen vrienden halen overal wat gerechtjes, gaan rond een grote tafel zitten en delen alles.’

Elsevier nummer 3, 23 januari 2016

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.