cultuur

Nieuwste film van Coen-broertjes is hommage aan Hollywood

15 februari 2016

Milde satire: in hun nieuwe comedy ‘Hail, Caesar’ brengen de gebroerders Coen een mooie hommage.

Goede timing is alles: clever hoor, dat deze comedy wereldwijd uitkomt precies in het Oscarseizoen. Met Hail, Caesar! brengen de gebroeders Coen een hommage aan het oude Hollywood van de échte sterren en de machtige studiobazen.

We reizen een jaar of zestig terug in de tijd en worden meegevoerd langs diverse filmsets. Naar goed gebruik husselen Joel en Ethan Coen alle genres door elkaar: van een Jezus-vertelling, uiteraard vol Romeinen – vandaar de titel – tot aan een western, en terug.

Licht

De toon is die van licht amusement. Sterker: voor een film van de Coen-broertjes is de satire ditmaal mild te noemen. Erg is dat niet. Ze gooien er een parade aan hotshots tegenaan, met rollen voor George Clooney, Ralph Fiennes, Scarlett Johansson, Frances McDormand en nog zo een paar.

De show wordt evenwel gestolen door de relatieve nieuwkomer Alden Ehrenreich: hij speelt Hobie Doyle, een zingende cowboy die buitengewoon handig is met zijn lasso. En dat is toch wel knap van dit filmduo. Ze kunnen een personage zo opbouwen dat je er echt van gaat houden. Denk aan de sympathieke loser Jeffrey ‘The Dude’ Lebowski uit The Big Lebowski (1998).

Onderhoudend genoeg

Verbindend element is Eddie Mannix (Josh Brolin), productiehoofd bij het fictieve Capitol Pictures. Hij zet de films op, maar heeft er ook een dagtaak aan om zijn sterren uit de schandaalpers te houden. Omdat het een comedy is, gaat er uiteraard van alles mis. Niet de spraakmakendste Coen Brothers dit, maar onderhoudend genoeg. Zeker voor fans van het oude Hollywood.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.