cultuur

Ophef tijdens uitreiking Oscars: vijf opvallende momenten

Door Lilit Martirosova - 29 februari 2016

De 88ste Oscaruitreiking was een avond waarop maatschappelijke problemen op ontroerende, maar ook humoristische wijze aan de kaak werden gesteld.

De vijf opvallendste momenten tijdens de Oscaruitreiking waar zondag Amerikaanse tijd de belangrijkste filmprijzen werden verdeeld over The Revenant, Spotlight en Mad Max: Fury Road.

1. Chris Rock haalt uit naar ‘blanke Oscars’

De komiek Chris Rock werd dit jaar uitgenodigd om de Oscars te presenteren. Rock was niet bang om de vinger op de zere plek te leggen: tijdens zijn openingsspeech ging hij al meteen in op de kritiek dat de Oscars te veel een blanke aangelegenheid zouden zijn.

‘Als je genomineerd moest worden als gastheer, dan had ik hier niet gestaan,’ grapte hij. De komiek vroeg zich af waarom er juist dit jaar zo veel ophef was over het tekort aan nominaties voor zwarte acteurs.

Zijn antwoord was fel: ‘We hadden het vroeger over belangrijkere zaken. Er werd te veel gelyncht om je zorgen te maken over cinematografie. Als oma aan een boom hangt, maak je je geen zorgen over de Beste Documentaire.’

2. Lady Gaga krijgt staande ovatie

Zangeres Lady Gaga speelde haar Oscar-genomineerde nummer Til it happens to you, dat ze schreef voor de documentaire The Hunting Ground waarin seksueel geweld aan de kaak wordt gesteld. De zangeres werd aan het einde van het nummer bijgestaan door slachtoffers van seksueel geweld, wat een staande ovatie en de nodige tranen opriep bij de aanwezige sterren.

3. Leonardo DiCaprio’s speech over het klimaat

Eindelijk mocht Leonardo DiCaprio een Oscar mee naar huis nemen voor de beste mannelijke hoofdrol (de acteur werd al vijf keer eerder genomineerd, maar greep telkens mis). Hij kreeg het prestigieuze beeldje voor zijn rol in The Revenant

DiCaprio gebruikte zijn dankwoord om een speech te geven over de natuur en milieuvervuiling. Hij sloot af met de woorden ‘laten we deze planeet niet vanzelfsprekend vinden. Ik vind vanavond ook niet vanzelfsprekend.’

4. Sam Smith draagt beeldje op aan LHBT-gemeenschap

De Britse zanger Sam Smith won een Oscar voor beste filmlied. Hij kreeg het beeldje voor het nummer Writings on the Wall uit de Bond-film Spectre.

In zijn speech zei hij: ‘Ik las laatst een uitspraak van Ian McKellen dat nog nooit eerder een openlijk homoseksuele man een Oscar heeft gewonnen,’ aldus Smith. ‘Ik ben het wel, en ik ben er trots op.’ Smith had die uitspraak misschien even moeten opzoeken voordat hij het podium betrad: McKellen had het over een Oscar voor de beste mannelijke hoofdrol. Onder anderen Elton John en Dustin Lance Black – die het script schreef voor Milkwonnen al eerder een Oscar.

https://twitter.com/ira/status/704161286397898752
5. Actrice Stacey Dashs zorgt voor verwarring

De prijs voor het ongemakkelijkste moment gaat naar Clueless-actrice Stacey Dash. De actrice had eerder sterren bekritiseerd die de Oscars boycotten waarop ze vond dat Black History Month moest worden afgeschaft.

Presentator Chris Rock kondigde de actrice uit het niets aan als de ‘directeur van onze nieuwe minderheidsbelangengroepering’, waarop Dash voor een paar seconden op het podium verscheen, giechelde en vervolgens zei: ‘Ik kan niet wachten om mijn mensen te helpen, fijne Black History Month!’ Niemand in de zaal leek te begrijpen waar het over ging, verdere uitleg bleef ook uit.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.