cultuur

Oscar voor Leonardo DiCaprio, en andere winnaars

Door Tom Reijner - 29 februari 2016

De belangrijkste prijzen van de 88ste Oscaruitreiking werden zondag Amerikaanse tijd verdeeld over The Revenant, Spotlight en Mad Max: Fury Road. Een echte winnaar is er niet, al kreeg laatstgenoemde film de meeste gouden beeldjes.

The Revenant had vooraf met twaalf nominaties de beste kaarten in handen, maar wist slechts Oscars in de wacht te slepen.

Pionier

De film vertelt het waargebeurde verhaal over een pionier die begin negentiende eeuw voor dood in de Amerikaanse wildernis wordt achtergelaten.

Het acteerwerk van Leonardo DiCaprio werd eindelijk bekroond met een Oscar voor beste mannelijke hoofdrol. The Revenant sleepte ook prijzen binnen voor beste camerawerk (Emmanuel Lubezki) en beste regie (Alejandro González Iñárritu).

Beste film

Spotlight werd verkozen tot beste film van het jaar. Ook kreeg het drama over misbruik in de katholieke kerk, dat wordt geopenbaard door journalisten, een Oscar voor beste scenario.

De Oscar voor de beste vrouwelijke hoofdrol ging naar Brie Larson voor haar rol in Room. De 26-jarige Larson speelt daarin een alleenstaande moeder die samen met haar zoontje opgesloten zit in een kamer.

De prijzen voor beste bijrollen gingen verrassend naar Mark Rylance (Bridge of Spies) en Alicia Vikander (The Danish Girl). Sylvester Stallone gold voor zijn bekende rol van Rocky Balboa in Creed als favoriet, maar greep naast een Oscar.

Meeste beeldjes

De meeste gouden beeldjes gingen naar Mad Max: Fury Road. De film van regisseur George Miller won zes beeldjes in alle technische categorieën. Mad Max kreeg de prijzen voor beste montage, beste geluidsmontage, kostuums, make-up, productiedesign en soundmixing. Mad Max: Fury Road is het nieuwe deel in de apocalyptische reeks over een wereld waarin wordt gevochten om brandstof en water.

De prijs voor beste documentaire ging naar Amy, over de op 27-jarige leeftijd overleden zangeres Amy Winehouse. Animatiestudio Pixar sleepte zijn achtste Oscar in de wacht voor het veelgeprezen Inside Out. De Italiaanse componist Ennio Morricone won een Oscar voor beste soundtrack. Hij verzorgde de muziek voor de film The Hateful Eight van Quentin Tarantino. Sam Smith ontving een Oscar voor zijn James Bond-titelsong Writing’s on the wall.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.