cultuur

Wim Pijbes vertrekt als directeur van het Rijksmuseum

Door Thomas Borst - 01 maart 2016

Wim Pijbes vertrekt per 1 augustus als directeur van het Rijksmuseum in Amsterdam. Hij wordt directeur bij Voorlinden, een nieuw museum voor hedendaagse kunst en bijbehorend natuurgebied tussen Scheveningen en Wassenaar. Dat maakt het Rijksmuseum dinsdag bekend.

Pijbes werd in 2008 directeur van het Rijksmuseum, daarvoor was hij directeur van de Rotterdamse Kunsthal. Onder zijn leiding onderging het museum een grote renovatie, tot het in 2013 officieel werd heropend door toenmalig koningin Beatrix.

De heropening van het museum werd uitstekend ontvangen in de wereldpers. ‘Vaticaan van de kunstwereld,’ schreef het Britse dagblad Daily Telegraph. Het Rijksmuseum werd na de vernieuwde inrichting uitstekend bezocht. Eind 2013 verwelkomde het Rijks zijn tweemiljoenste bezoeker.

Nederlander van het Jaar

Burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) van Amsterdam was lovend over de directeur nadat het cultuurtoerisme in zijn stad was toegenomen als gevolg van de heropening van het Rijks. ‘Met zijn visie en doorzettingsvermogen heeft Pijbes een nationale trots gecreëerd voor ons allemaal,’ zei Van der Laan.

Pijbes wist in zijn periode als directeur van het Rijksmuseum vaak de media te halen, dankzij opvallende persberichten, opvallende reclame-uitingen of een sponsordeal met ING. In 2013 werd hij door Elsevier uitgeroepen tot Nederlander van het Jaar, vanwege de indrukwekkende wijze waarop hij het museum opende en de herinneringen aan een tien jaar durende verbouwing liet verdampen.

‘Pijbes hield in 2013 voortdurend alle ogen op zich gericht. ‘Eerst in de aanloop naar de heropening, waarin hij in de finale fase de restauratie en herinrichting grotendeels naar zijn hand wist te zetten. Daarna de grootse opening zelf, met juichende recensies in de nationale en vooral internationale pers. En vervolgens de beloning door het publiek,’ zei hoofdredacteur Arendo Joustra.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.