cultuur

Radio- en tv-maker Wim Brands (57) overleden

04 april 2016

Radio- en televisiemaker Wim Brands is op 57-jarige leeftijd in zijn woonplaats Amsterdam overleden.

In de jaren 80 maakte Brand – geboren in Brummen op 29 maart 1959 – radioprogramma’s over literatuur en filosofie en sinds 2005 presenteerde hij elke zondag het VPRO-programma Boeken. De omroep is ‘droef en verslagen door het verlies van een van zijn bekende en gewaardeerde makers’.

Karen de Bok, hoofdredacteur van de VPRO, schrijft in een persbericht dat ‘onze dierbare boekenman en mooie dichter onlangs een pauze had moeten inlassen: rust. Wij zagen uit naar zijn terugkeer. Maar hij keert niet terug.’

Depressie
‘Wim kampte sinds kort met een depressie die hem totaal onverwacht naar een zelfgekozen einde dreef. De VPRO en literatuurminnend Nederland zullen hem verschrikkelijk missen.’

Zijn poëziewerk werd voor het eerst gepubliceerd toen Brands 19 was. Zijn laatste bundel ’s Middags zwem ik in de Noordzee kwam in 2014 uit. Vorig jaar kwam nog een boek van zijn hand uit: Een objectief zelfportret in 51 voorwerpen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.