cultuur

Ja, Hemelvaartsdag is een vrije dag, maar wat gedenken we?

Door Tomasz Blom - 05 mei 2016

Voor wie liever lui dan moe is, zijn het prettige weken. Koningsdag op een woensdag (vrij), en dankzij Hemelvaartsdag donderdag weer vrijaf. Maar wat gedenken we eigenlijk?

De naam doet een Bijbelse oorsprong vermoeden. Maar verder dan dat zullen de meeste mensen niet komen. Een kleine verdieping in het ontstaan van onze vrije Bijbelse voorjaarsdagen is daarom wel op zijn plaats. Elsevier zet ze voor u op een rij – en geeft en passant een paar nuttige tips voor een leuke Hemelvaartsdag.

Pasen

Pasen is voor veel niet-gelovigen nog wel bekend terrein. Met Pasen staan christenen stil bij de wederopstanding van hun Messias. Volgens de Bijbel zou Jezus op de derde dag na zijn kruisiging uit de dood zijn opgestaan.

Het is de dag waarop de vastenperiode eindigt. Inmiddels kennen de meeste Nederlanders Pasen hoofdzakelijk als een feest waarbij het vooral om een goed ontbijt dan wel brunch en paaseieren draait.

Hemelvaart

De veertigste dag na Eerste Paasdag – altijd een donderdag – is het dan eindelijk Hemelvaart. Er wordt dan door christenen herdacht dat Jezus alsnog het aardse leven achter zich laat en voorgoed opstijgt naar de hemel. Jezus zou hierbij hebben beloofd zijn apostelen niet in de steek te laten.

Deze belofte komt hij tien dagen later met Pinksteren na. Die dag wordt herdacht dat de Heilige Geest zich uitspreidt over alle mensen. Vanuit de hemel dalen vlammen neer en alle volgelingen spreken ineens vloeiend diverse vreemde talen.

Deze eigenschap blijkt reuze handig om buitenstaanders te vertellen over de daden van God. Velen laten zich overtuigen en sluiten zich aan bij de apostelen. Het zou het begin van de christelijke kerk markeren.

Dauwtrappen

Ondanks het prachtige Bijbelse verhaal dat achter vandaag schuil gaat, zal voor de meeste Nederlanders de belangrijkste boodschap zijn dat er niet hoeft te worden gewerkt. Gelukkig zijn er genoeg opties voor een leuke dagbesteding buiten de deur. Musea zijn bijna allemaal open en ook steeds meer winkels kiezen ervoor om de deuren te openen.

Daarnaast worden er diverse evenementen door het hele land georganiseerd. Zo kunt u op verschillende plekken een ochtendwandeling door de ochtendnevel maken, het zogenoemde dauwtrappen. Muziekliefhebbers kunnen dit jaar terecht bij de diverse Bevrijdingsfestivals, zoals Bevrijdingspop wat traditioneel in Haarlem wordt georganiseerd. En weer anderen zoeken hun heil op het sportveld of lezen een goed boek.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.