Koninklijk Huis

Nieuwe eigenaars Paleis Soestdijk hebben grootse plannen

Door Stagiair - 08 juni 2017

Paleis Soestdijk, ooit de woning van prinses Juliana en prins Bernhard, is verkocht aan Made By Holland. Dat meldt demissionair minister Ronald Plasterk (PvdA). Made By Holland betaalt 1,7 miljoen euro voor het paleis.

Paleis Soestdijk verkeert in zeer slechte staat. De onderhoudskosten bedroegen 2,5 miljoen euro per jaar aan belastinggeld. Het Rijksvastgoedbedrijf, een dienst die onder meer de koninklijke paleizen en ministeriegebouwen onderhoudt, wilde daarom graag van het paleis af. De renovatie gaat Made By Holland zo’n 100 miljoen euro kosten.

Tentoonstellingen

Made By Holland is een consortium bestaande uit Meyer Bergman Investments B.V., Beheer- en Exploitatiemaatschappij Westergasfabriek B.V. en adviesbureau Hylkema Consultants en Leeuwenpoort Ontwikkeling B.V..

Een deel van het paleis wordt ingericht als hotel. Ook komt er een ruimte voor tentoonstellingen. Op het terrein van de oude marechausseekazerne komen 65 woningen en het bosgebied wordt opengesteld voor recreanten.

Prominente historische figuren

Paleis Soestdijk staat sinds het overlijden van prins Bernhard en  prinses Juliana in 2004 leeg. Het gebouw was te huur voor evenementen, maar dat zorgde niet voor voldoende inkomsten.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Paleis Soestdijk – oftewel Hofstede Aen Zoestdijck – werd rond 1650 in opdracht van de toenmalige Amsterdamse burgemeester Cornelis de Graeff gebouwd. Het paleis werd bewoond door prominente historische figuren, onder wie stadhouder Johan Willem Friso, Lodewijk Napoleon (de broer van Napoleon Bonaparte) en koningin Emma.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.