Gerry van der List

Boos op de paus: veel gedoe om niets

Door Gerry van der List - 28 december 2012

Benedictus XVI sprak in kerstspeech niet over homoseksualiteit. Als hij deze wel had veroordeeld, had hij gewoon de katholieke leer verkondigd

Wat een opwinding de afgelopen week. In een kerstrede had paus Benedictus XVI het ouderwetse gezin weer eens verdedigd.

Een traditioneel pleidooi dat in Nederland verrassend veel boze reacties losmaakte vanwege een vermeend homofoob karakter.

Ontdopen

Op Facebook startte een actie om de Heilige Vader voortaan met Pasen geen bloemen meer te sturen, homobelangenorganisatie COC eiste het op het matje roepen van de pauselijke ambassadeur door de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken.

Progressieve katholieken kondigden verontwaardigd aan zich te laten ‘ontdopen’ (wat helemaal niet kan natuurlijk, gedoopt is gedoopt).

Gevaarlijk

Nuchtere lezing van de pauselijke toespraak maakt duidelijk dat het veel gedoe om niets is. Benedictus XVI verdedigde het klassieke gezin, met een gehuwde vader en moeder, en schilderde het wegvallen van de oude rolpatronen af als een gevaarlijke ontwikkeling, in strijd met de natuurlijke orde.

Met geen woord repte hij over homoseksualiteit.

Ontaarding

Dit had de paus wel kunnen doen. Hij had kunnen zeggen dat homoseksualiteit een ernstige ontaarding is, dat homoseksuele praktijken bestrijding verdienen en dat het homohuwelijk principieel verworpen behoort te worden.

Dit is namelijk het standpunt van de Rooms-Katholieke Kerk. Een standpunt dat zeker niet aansluit bij de uitgangspunten van het COC, maar dat geen verbazing hoeft te wekken.

Onschuldig

Het is goed mogelijk om van leer te trekken tegen de officiële rooms-katholieke visie op homoseksualiteit. Maar het is raar om dit nu te doen, naar aanleiding van een onschuldige toespraak van de paus.

En als minister Frans Timmermans de pauselijke ambassadeur zou ontbieden, zou hij het nog heel druk krijgen met het berispen van de vertegenwoordigers van al die islamitische landen waar homo’s worden vervolgd, gemarteld en vermoord.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.