Afshin Ellian Afshin Ellian

De ondergang van het politiek correcte Newsweek

Door Afshin Ellian - 28 december 2012

Tachtig jaar was het geworden. En nu? Newsweek kopte ‘last print issue’. Een van de oudste tijdschriften in de westerse wereld houdt deze week op te bestaan als een gedrukt tijdschrift.

Overal ter wereld was en is Newsweek in de kiosken te vinden. Maar nu is het tijdschrift na tachtig jaar niet langer verkrijgbaar in de gedrukte versie. Het zal een online tijdschrift worden.

Wat zou de reden zijn dat een tachtig jaar oud tijdschrift op zo’n harde wijze sterft? Waarom ging Newsweek dood?

Politiek correct

Er zijn twee verklaringen voor de plotselinge doodverklaring. Newsweek was te politiek correct geworden. De makers van het tijdschrift wilden dat men hun product ook in Indonesië en Pakistan zouden kopen. Ook moesten Chinezen niet worden vergeten. Het tijdschrift globaliseerde in een razendsnel tempo. Als gevolg werd Newsweek in toenemende mate kleurloos. En om het blad in diverse landen met tegengestelde belangen en culturen te kunnen verkopen, moesten de scherpe randjes van alle artikelen en analyses verdwijnen.

Zodoende bracht Newsweek in een decennium van debat over de islam en politieke islam de politiek correctste analyses naar voren. Wie zat daarop te wachten? Zelfs radicale moslims lieten Newsweek links liggen. Er stond niets in Newsweek wat tot enige ideologische, politieke of religieuze ophef zou kunnen leiden.

Alleen maar respect

Ook de Chinezen werden door Newsweek behoorlijk gespaard. Ze toonden alleen maar respect voor de economische groei die de Chinezen meemaken. Maar een grondanalyse van hoe deze groei wordt gemanaged, ontbrak. Immers, bij een scherpe analyse zouden Chinezen zich tegen het tijdschrift kunnen keren. Als de journalistieke nieuwsgierigheid naar echte gebeurtenissen ontbreekt, zal dat op den duur ten koste gaan van de aantrekkelijkheid van een tijdschrift.

In deze wereld is geen plaats meer voor kleurloze media. Dit moeten we niet verwarren met partijdigheid. De partijdige media zijn evengoed ten dode opgeschreven.

Westerse opinies

Maar Newsweek is ten onder gegaan aan de globalisering en de drang om de wereldburger te dienen. Je kunt niet de wereld dienen zonder zelf op een vaste grond te staan. Wie in de globale wereld alleen maar aan het zweven is, zal uiteindelijk keihard neervallen. Een medium kan de wereld dienen vanuit een vast vertrekpunt. Newsweek had de diversiteit van de westerse opinies en analyses over het Westen en de rest van de wereld als vertrekpunt moeten nemen. De makers hadden de polemiek moeten zoeken zoals dat ook elke dag gebeurt in de westerse wereld. Daardoor zouden controverses en rellen ontstaan, wat ten goede zou komen aan Newsweek. Hierdoor zou het tijdschrift aantrekkelijk worden voor de wereldburgers.

Er is nog een reden waarom Newsweek ten onder is gegaan als een gedrukt tijdschrift: de online-wereld. Een tijdschrift kan nauwelijks nieuws bevatten, tenzij het om langdurige onderzoeksjournalistiek gaat. Waarvoor koopt men een tijdschrift? Voor journalistieke, op feiten gebaseerde achtergrondanalyses en opinies. Een tijdschrift moet een serieus opinieblad zijn. Dat was niet langer het geval met Newsweek.

Zou de online wereld alle gedrukte boeken en tijdschriften overbodig maken?

E-reader

Hier waag ik te beweren dat de gedrukte boeken en tijdschriften zullen blijven bestaan. Ik denk echter dat er op den duur door de harde concurrentie vele tijdschriften en kranten zullen sneuvelen. Niet-kleurloze en professionele tijdschriften en kranten zouden het wel kunnen redden. De online wereld staat nu nog in kinderschoenen. Zelf heb ik verschillende e-readers geprobeerd. Geen van deze e-readers is perfect en een goede vervanger voor een gedrukt boek of tijdschrift. Een e-reader die je als een boek kan openen, is er nog niet. Evenmin zijn de huidige e-readers in staat om met alle mogelijke formats te werken. Dit heeft te maken met de beveiligingseisen die het kopiëren van een e-boek onmogelijk moeten maken.

De ondergang van Newsweek moet een waarschuwing zijn aan alle politiek correcte kleurloze tijdschriften.

Woord van dank

2012 is ook bijna voorbij. Hier wil ik de redactie van Elsevier bedanken voor het afgelopen jaar. Ook wil ik mijn trouwe lezers bedanken voor hun belangstelling en soms ook steun. Moge 2013 een vrij en vredig jaar zijn voor allen.

Op 2 januari sta ik hier weer met een blog.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.