Liesbeth Wytzes

Nigella Lawson, kies een man die graag de pannen schoonlikt

Door Liesbeth Wytzes - 17 juni 2013

Weinig mensen weten het en nog minder vermoeden het, maar ik mag graag koken, al heb ik meestal wat minder zin om het op te eten.

Zo heb ik laatst pannacotta gemaakt met echte vanille en een coulis van frambozen. Ook kan ik een mean crême brûlée maken en chocolade fondants, van die cakejes met een smeltende binnenkant, zodat de chocola je toestroomt als je een hapje neemt.

En ik kan nog veel meer. (Ook gezonde dingen). Ik vind het dan ook heel erg jammer dat mijn kinderen mijn inspanningen helaas niet altijd waarderen. (Ooit smeet ik, in opperste woede, een heerlijke lasagne weg omdat ze vonden dat er te veel groen in zat. ‘En wat zijn die bruine dingetjes?’ ‘Pijnboompitten, ondankbaar wezen!’ Uren werk.)

Vingers

Maar ik kan lang niet zoveel als de onwaarschijnljk getalenteerde en daarbij ook nog razend aantrekkelijke Britse televisiekok Nigella Lawson, die haar vingers beter aflikt dan een ander dat ooit zou kunnen.

Ik heb een paar van haar kookboeken en daar mag ik graag doorheen bladeren. Het is allemaal even eetlustopwekkend. Ik vind dat een goede tvkok niet alleen lekker eten moet kunnen maken, zij (of hij) moet het ook kunnen brengen. Op de Belgische tv is een soort nep-Jamie Oliver in beeld, dat vind ik niks.

Trouwens, van de originele Jamie ben ik ook geen fan. Steeds dacht ik, er is iets raars aan hem. Toen besefte ik dat zijn tong te groot is voor zijn mond en er altijd een beetje uithangt, net of hij een heel dikke prop kauwgom achter zijn kiezen heeft. Maar Nigella, die combineert talent met schoonheid.

Succesvol

Ik heb Nigella wel eens in het echt gezien en toen was ze ook nog mooi! Niks geen gefotoshopt gedoe. Nu zou je jaloers op haar kunnen worden, omdat ze mooi, rijk en succesvol is, maar omdat ze zulke nare dingen heeft meegemaakt, vind je haar toch sympathiek (zus dood, eerste man dood, rare moeder, ga zo maar door).

Maar wat nu! Nigella wordt in het openbaar aangevallen door haar man, multimiljonair (geschat fortuin 100 miljoen pond) en kunstliefhebber Charles Saatchi. Hij wurgt haar half en duwt zijn hand in haar gezicht, tegen die albasten neus. In het openbaar! Op het terras van een trendy Londens restaurant! De onbeschoftheid is gewoon niet te bevatten.

Roddel

Op foto’s is te zien hoe andere mensen, aan het tafeltje naast het duo, zowat uit hun stoel vallen in de hoop iets van deze brouhaha mee te maken. Lekkere roddel natuurlijk, maar iets zeggen om die gek van een Saatchi tot kalmte te krijgen, ho maar.

Eigenlijk was ik wel geschokt, want als je zoiets in het openbaar doet, wat doe je dan achter de voordeur? Misschien wordt Nigella al jaren gemept. Dat alleen al zou een mooie reden zijn om te zeggen: toedeloe, Charles. De reclamemagnaat zelf zegt trouwens dat het hier om een ‘speels tikje’ ging. Vandaar dat zijn vrouw moest huilen.

Pannen

Maar daar komt nog bij dat haar man vaak heeft gezegd dat lekker eten hem helemaal niet interesseert. Geef hem maar een bak Weetabix, dan is hij blij. ‘Haar eten is aan mij niet besteed,’ aldus meneer Saatchi in 2009.

Weet je wat Nigella moet doen? Allang had moeten doen? Die vent een mep geven en het huis verlaten, op zoek naar een leuke man die niets liever doet dan de pannen schoonlikken. Kan voor haar geen enkel probleem zijn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.