Marcel Duyvestijn

Laat René van der Gijp lekker zwetsen over homo’s en voetbal

Door Marcel Duyvestijn - 08 augustus 2013

Voetbal is geen sport voor homo’s, zei René van der Gijp, en velen spraken er schande van. Heb je als televisiepersoonlijkheid meer verantwoordelijkheden dan een ander?

René van der Gijp begrijpt niets van de commotie die is ontstaan na zijn uitspraken over de Canal Parade tijdens de Gay Pride. Hij gaf gewoon zijn mening, zoals hij dat altijd doet. Aan een tafel. Met iemand met een bromsnor en iemand die de hele tijd voorzetjes geeft, zodat de snor of Van der Gijp ze kan inkoppen.

Dat is Voetbal International. Gebabbel. Niks mis mee. Maar nu ging het echter over homoseksualiteit.

Kapperszaak

Gijp vond het maar overdreven, die voetbalboot tijdens de Canal Parade. Voetbal is nu eenmaal geen sport voor homo’s, zei hij schouderophalend. ‘Als ze veertien zijn, zijn ze er klaar mee en gaan ze in het weekend in een kapperszaak werken.’

Ik zal het eens aan mijn kapper vragen.

De vraag is: is het erg dat je dat zegt op de nationale treurbuis (zoals Gerrit Komrij het uitdrukte)? Aan alle borreltafels van Nederland worden meningen uitgewisseld. Is het anders bij een borreltafel met een camera erop.

Guitig

Ik heb diverse mensen horen zeggen: ‘Maar die Van der Gijp is een publiek persoon.’ Tja. En dan? Heb je als televisiepersoonlijkheid meer verantwoordelijkheden?

Iemand die zich er vreselijk druk om maakte, was Cornald Maas. Hij mocht dat doen, want hij deed voor de AVRO op een guitige manier verslag van de Canal Parade. Hij noemde de analiticus van Voetbal International een ‘zwetsneus’.

Citaatjes

Nou heb ik een gedeelte van die botenparade op televisie gezien, en zag mijn teenslippers krullen na weer een idiote uitspraak van de presentator. Maas zwetste werkelijk alles aan elkaar. Ik heb er een paar citaatjes uitgehaald.

‘Favoriete bezigheid, ook onder homo’s, lekker bukken.’

‘Heb je nog getongd met de Brabantse lesbo’s?’

‘Ook in Brabant bestaat, hoe is het mogelijk, homoseksualiteit.’

Dansen

En zo ging het de hele dag door. De ene woordgrap was nog niet over zijn lippen of een volgende kondigde zich al in zijn huig aan.

Aan zijn tronie was te zien dat hij intens genoot van zijn eigen woordspelingen. Het was zwetsneuzerij eerste klas.

Maar hij mag dat. Zoals Van der Gijp dat ook mag. Misschien dat ze volgend jaar samen op een boot kunnen gaan dansen: om op te komen voor de homoseksuele zwetser.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.