Afshin Ellian Afshin Ellian

Ik wil niet langer betalen voor linkse propaganda op televisie

Door Afshin Ellian - 22 april 2014

Dat bekende Nederlanders programma’s vullen met schaamteloos gedrag, is ergerlijk. Maar echt kwalijk wordt het wanneer de Publieke Omroep met belastinggeld linkse propaganda mag verkondigen.

De slag om de primetime is begonnen – en het gaat een slagveld worden. Praatprogramma Pauw & Witteman zal dit jaar stoppen. Paul Witteman heeft eindelijk het belang van nachtrust ontdekt.

Pauw & Witteman wordt gemaakt door de VARA. Nu al melden verschillende omroepen zich om deze gewilde plaats in te nemen. Op de achtergrond speelt de overtuiging dat de linkse VARA te veel invloed heeft bij de opiniërende programma’s.

Het is waarschijnlijk een schijnconflict: de alternatieve programma’s zouden min of meer dezelfde uitgangspunten hebben.

Onneembaar

In Hilversum geloven ze in pluriformiteit, de pluriformiteit van dezelfde kerk. De linkse kerk kent vele kamers die broederlijk naast elkaar kunnen bestaan. Hilversum lijkt op een onneembaar bastion.

In een tijd van grote veranderingen is de mediastad een baken van rust en stabiliteit. Zelfs wanneer de EO wil concurreren met de linkse kerk, conformeert de omroep zich aan de geldende Hilversumse normen.

De Nederlandse Publieke Omroep wordt gefinancierd met uw belastinggeld. De NPO representeert zichzelf en correspondeert niet met de veranderende samenstelling van politieke en culturele stromingen in de Nederlandse samenleving.

Schaamteloos

Hilversum bestaat gedeeltelijk uit bekende Nederlanders die met en over andere bekende Nederlanders praten. Nikki Sterkenburg nam Hilversum op de korrel in haar scherpe, op feiten gebaseerde artikel in weekblad Elsevier: ‘Beroep: Bekende Nederlander’.

Deze categorie Nederlanders wordt niet zelden gevormd door schaamteloze figuren afkomstig uit het grote geklets: het moderne proletariaat, de culturele broeders van de linkse kerk en de ernstige commentatoren wier pastorale loyaliteit nooit mag worden onderschat.

Zij zijn de opvolgers van priesters: de moderne zielzorger die zorgt dat de kudde op de juiste manier denkt en gelooft. En de kudde betaalt ze en houdt zo de kerk van het grote geklets in stand.

Verbijsterend

Narcisme en exhibitionisme zijn ziektes die in de media dag in dag uit worden gereproduceerd. Lompheid wordt tot norm verheven.

Sterkenburg noemt enkele verbijsterende feiten. De bekende Nederlanders, voor het grootste deel ‘zuivere’ entertainers, verdienen veel geld met narcistisch en exhibitionistisch gedrag. En weer een deel hiervan is werkzaam bij de commerciële omroepen.

Zij zijn niet geïnteresseerd in opiniërende programma’s’. Van deze groep hebt u als belastingbetaler geen last. Kennelijk vallen ze bij een deel der bevolking in de smaak. Daarover kunnen we kort over zijn: een trieste aanblik van de culturele toestand.

Tafelheer

Waarover we wel stevig stelling kunnen nemen, zijn de vele programma’s die met belastinggeld worden gemaakt. Een tafelheer of -dame in VARA’s De Wereld Draait Door (DWDD) verdient 750 tot 1.500 euro per aflevering. Verbijsterend!

Ik heb er een paar keer naar gekeken: de tafelheren en -dames zijn zusters en broeders van de linkse kerk. Maar de onderdanen van de linkse kerk verdienen voor vergelijkbaar zinloos geklets nooit zo veel geld. Dit is in vele opzichten onredelijk en onrechtvaardig.

Het is onredelijk omdat er met het geklets te veel wordt verdiend, met behulp van de schatkist. De linkse partijen mopperen over van alles dat in hun ogen onnodig veel geld kost in tijden van crisis. Maar ze zeggen niets over dit soort uitgaven.

Gegijzeld

Ze willen namelijk niet worden geweerd of onvriendelijk worden behandeld door DWDD en geestverwanten. Dezelfde linkse broeders schromen niet om te bezuinigen op bijvoorbeeld onderwijs en zorg. Links is gegijzeld door een eigen schepping: het seculiere en religieuze linkse NPO-volk.

De NPO lijkt op een dure, door de staat gefinancierde voedselbank. Een te dure voedselbank voor niet-behoeftigen.

De NPO handelt onrechtvaardig, want ze maakt zich schuldig aan valse concurrentie. Vals en gemeen. Alle media die niet door de staat worden gefinancierd, zouden deze uitgaven niet kunnen opbrengen.

Propaganda

DWDD kan leuk politieke propaganda bedrijven en gezelligheid naar de huiskamers brengen ten nadele van media die de eigen broek moeten ophouden.

De linkse kerk combineert twee interessante elementen: gezellig entertainment en propaganda. Er worden zelfs websites gecreëerd, sommige zijn opiniërend.

Ook dat is een vorm van valse concurrentie: met het geld van de overheid een ideologische propaganda-website runnen. Waarom doen ze dat niet met hun eigen geld? Waarom moet u daaraan bijdragen?

Hilversum is een onneembaar bastion omdat Hilversum door belastinggeld wordt gefinancierd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.