Shari Deira

Mannen hoeven mij niet te vertellen dat ik ‘echt mooi’ ben

Door Shari Deira - 30 oktober 2014

Een man die zegt ‘hey schatje’ of ‘wat ben jij mooi’ bedoelt het vast niet kwaad, maar is het nou echt nodig? Mannen kunnen wat mij betreft wat vaker hun mond houden.

Een filmpje van de New Yorkse actrice Shoshana Roberts heeft de discussie over ‘flirtende’ mannen op straat opnieuw aangezwengeld. Roberts doet de aandacht van mannen die dingen roepen als ‘hey babe’ of ‘God bless you mami’ af als intimidatie.

Dat gaat misschien wat ver. Het zijn immers positieve dingen die de mannen naar Roberts roepen. Het kan veel erger, liet de Belgische Sofie Peeters zien in Femme de la Rue. In haar film wordt Peeters negatief benaderd door vooral allochtone mannen.

Mannen roepen dingen als ‘hoer’ en ‘teef’, vragen of Peeters meegaat naar hun huis of zijn geïrriteerd als ze niet antwoordt en doorloopt. Ik kan uit ervaring vertellen dat dat erg vervelend is.

Irritant

Voor wie Femme de la Rue in gedachte houdt, is de video van Roberts een stuk positiever. Toch kunnen ook positieve opmerkingen richting vrouwen uiterst irritant zijn. Niet alle vrouwen zitten er op te wachten.

Als ik ’s ochtends rustig naar mijn werk loop, hoeven vijf bouwvakkers, hoe goed bedoeld ook, mij niet te vertellen dat ik ‘echt mooi’ ben en dat ik er ‘goed uitzie’. Vaak zijn het mannen die twee keer zo oud zijn als ik, ongepast als je het mij vraagt.

Fijn is wel van bouwvakkers dat ze je niet uitschelden als je doorloopt. Al krijg je vaak de uiterst irritante opmerking: ‘Kun je niet wat meer lachen?’ Waarop mijn antwoord standaard ‘Nee’ is.

Make-up

Zo zijn er nog wel meer momenten dat ik niet mooi gevonden hoef te worden. Als ik boodschappen doe, lekker in m’n comfortabele kleding en met sneakers aan, haar in een knot, geen make-up, heerlijk. Geen fraai beeld, vind ik zelf.

Toch zijn er dan altijd wel mannen die iets moeten zeggen: ‘Zo deze ziet er echt goed uit.’

Het feit dat ik word aangemerkt als ‘deze’, maakt nog weer eens duidelijk dat ik de zoveelste ben tegen wie ze het zeggen.

Compliment

Genoeg mannen – en vrouwen – die mij nu een zeur zullen vinden, het zijn toch positieve opmerkingen? Klopt, en meestal loop je gewoon vrolijk verder en wuif ik het van me af. Maar vaak genoeg denk ik: laat me gewoon met rust.

Moet ik het als een compliment zien als een groepje jongens of vuilnismannen langsrijdt en gaat toeteren, lachen en wijzen als ik wil oversteken? Lijkt mij niet. Op zo’n moment schaam ik me meestal kapot.

Discotheek

Voor het flirten met vrouwen geldt, zoals voor zoveel dingen: there is a time and place for everything. Sta je gezellig buiten bij een bar of een discotheek, dan kunnen mannen ‘toeslaan’. Een prima plek en omgeving om een vrouw te versieren. Maar het is ook fijn als je af en toe je dagelijkse dingen kunt doen, zonder dat iemand zegt dat je ‘mooi’ of ‘prachtig’ bent.

Hoe het andere uiterste voelt, mannen die je niet naroepen, weet ik niet. Misschien vind ik het over een paar jaar, als het verval zijn intrede doet, wel vreselijk dat mannen geen aandacht meer voor me hebben, zoals mijn collega Liesbeth Wytzes betoogt. Maar voor nu geldt: mannen, soms kunnen jullie ook even helemaal niks zeggen.

Bekijk de video met Shoshana Roberts:

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.