Liesbeth Wytzes

Renée Zellweger bewijst: vrouwen die ouder worden zijn altijd de pineut

Door Liesbeth Wytzes - 22 oktober 2014

Plastisch chirurgen buitelen over elkaar heen om uit te leggen wat actrice Renée Zellweger allemaal heeft laten doen. Als ouder wordende vrouw kun je het gewoon niet goed doen.

Het zal maar weinig mensen zijn ontgaan dat er met actrice Renée Zellweger – wie kent haar niet van haar geweldige rol als Bridget Jones – iets heel ingrijpends is gebeurd. Jarenlang leek ze gewoon op zichzelf: supermager, bleek, bee-stung lips en bee-stung ogen.

Die lippen tuitte ze op foto’s altijd, wat er nogal tuttig uitzag, en die ogen waren smalle spleetjes. Maar wel zo’n vrouw die door andere vrouwen leuk wordt gevonden, een hele prestatie.

Jammer

Wat haar vooral innemend maakte, was het feit dat ze voor haar rol als Bridget Jones behoorlijk aankwam en we vonden het allemaal heimelijk jammer dat ze die extra kilo’s daarna weer gezwind kwijtraakte.

Een Hollywoodactrice die corrigerend ondergoed draagt, geweldig!

Enfin. Jaren was het rustig rond Renée, zoals je dat hebt met actrices in Hollywood. Het is daar tenslotte blinken en verzinken, en soms gaat dat erg snel.

Kritiek

Plotseling verscheen ze weer, op 20 oktober bij de gelegenheid van de ELLE Women in Hollywood-award. Op de rode loper, dun als altijd, met een compleet ander gezicht. Als je de oude Renée en de nieuwe naast elkaar legt, zie je geen enkele overeenkomst.

Zellweger kreeg een enorme lading kritiek over zich heen. Plastisch chirurgen verdrongen zich om aan de hand van de foto’s uit te leggen wat de actrice zoal had laten doen (ogen… fillers… botox… the whole enchilada kortom).

Het commentaar op websites was over het algemeen behoorlijk negatief. Wat bezielde haar, wat zonde, etc etc.

Rimpels

Nu vind ik dat Renée II, om het zo maar te zeggen, er erg mooi uitziet, een beetje Lieke van Lexmond-achtig. Als ze er altijd zo had uitgezien, was er geen vuiltje aan de lucht geweest. Maar ze zag er juist heel anders uit.

Vrouwen hebben bij het ouder worden twee mogelijkheden, en die doen zich extra voor wanneer je actrice bent, en dan nog helemaal als je in Hollywood zit.

De ene is de natuurlijke weg. Vanaf veertig wordt dat duidelijk, dan zie je dat iemand plotseling een coup de vieux heeft gehad. Rimpels, grijs haar, een andere vetverdeling over het lichaam zullen we maar zeggen. Dit proces gaat onverbiddelijk door. Maar aangezien je de natuur zijn gang laat gaan, doe je niets. Gevolg: foto’s in de bladen en op sites waarbij je hoon en smaad over je uitgestort krijgt.

Nou nou, wat wordt die oud zeg! Want oud worden is iets bespottelijks, nietwaar. Dan ben je niet meer sexy, stel je voor! Wat heeft die arme Madonna al te verduren gekregen omdat haar armen te pezig zijn of zo.

Oud

De andere mogelijkheid is een stevige chirurgische ingreep: face lift, fillers, botox, de hele riedel. Als je dat doet, krijg je weer iedereen over je heen. Nou nou, wat heeft die zich laten toetakelen. Want je mag natuurlijk wel ‘iets’ doen, maar niemand mag het zien.

Daarom krijgen Sophia Loren en Catherine Deneuve altijd zoveel complimenten: die moeten wel iets hebben gedaan, maar o o, wat zien ze er natuurlijk uit. Oud worden mag niet en lelijk oud worden helemaal niet.

Uiterlijk

Je kunt dus geen kant op en wat je ook doet, je bent de pineut. Misschien was Zellweger wel helemaal klaar met haar uiterlijk, dat kan best. Je kunt toch genoeg krijgen van je eigen hoofd en zo iemand ziet zichzelf vaker dan gewone mensen hun uiterlijk zien. Misschien had ze gewoon zin om eens naar iets totaal anders te kijken.

Waarom zijn we toch zo kritisch over mensen die de oude dag weigeren te aanvaarden? Zo makkelijk en leuk is dat niet. Dus laat Zellweger lekker aan haar eigen gezicht prutsen zoveel ze wil, het is ten slotte haar gezicht en als ze zich in allemaal bochten wil draaien om jong te lijken, moet ze dat helemaal zelf weten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.