Liesbeth Wytzes

Straatflirten, ga er maar lekker mee door jongens

Door Liesbeth Wytzes - 29 oktober 2014

Opmerkingen als ‘hey babe’ of ‘whats up, beautiful’ worden door een New Yorkse actrice afgedaan als intimidatie. Wees blij dat mannen dat zeggen! Op het moment dat je die straataandacht niet meer krijgt, voel je je pas echt slecht.

Het is soms werkelijk niet te bevatten hoe er door andere mensen, in andere landen, wordt geleden. Ik denk weleens: we horen er te weinig van.

Neem nu de 24-jarige New Yorkse Shoshana Roberts. Dit is een actrice van wie wellicht niemand ooit heeft gehoord. Haar cv staat op haar website, zodat we meteen weten dat Shoshana wanhopig op zoek is naar een rol. Ergens in.

Op die site staan overigens haar maten en borstomvang (75DD). Kennelijk heeft die volstrekt overbodige informatie nog niet geholpen om Shoshana een mooie rol te bezorgen, dus heeft ze daar zelf maar voor gezorgd.

Ze liet zich filmen tijdens een tien uur durende wandeling door Manhattan, om aan te tonen hoe zwaar vrouwen het hebben. Zeker met een dubbele D-cup. (Kijk ook even naar de video’s die ze heeft gepost en je begrijpt wel waarom ze niet zoveel werk heeft.)

Intimiderend

Goed. Shoshana is niet mooi en niet lelijk, een leuk meisje, en er zijn dus ook maar weinig bouwvakkers die haar zonder opmerkingen laten passeren. In totaal gebeurde dat 108 keer tijdens die urenlange wandeling. Opmerkingen als ‘Hey babe‘, of: ‘Wow’ of ‘Sweetie‘, of ‘What’s up, beautiful?’ Schrijnende taferelen en het is allemaal behoorlijk intimiderend.

Dit nu wordt omschreven als harassment, lastigvallen, seksuele intimidatie, kortom een enorme misstand. Je kunt verdorie niet eens meer in een gewone spijkerbroek en T-shirt over straat lopen zonder dat je seksueel getint commentaar krijgt! Ja, dat is me wat.

Eerder maakte de Belgische Sofie Peeters de documentaire Femme de la Rue, waarin veel beledigend en grof gesis en gescheld voorkwam, voornamelijk door mannen van andere culturen die een vrouw liefst geheel bedekt over straat zien wankelen.

Dat gedrag is uiteraard niet acceptabel en wie dat doet heeft een vreemde afwijking. Je moet wel over straat kunnen zonder dat je wordt verteld dat je een hoer bent, terwijl dat niet zo is. Ook raar als dat wel zo is: je schreeuwt ook niet zomaar ‘bakker!’ of ‘accountant!’ tegen iemand.

Maar stel je nu toch eens voor dat je op straat loopt en niemand, niemand zegt iets tegen je! Je bestaat niet meer voor de bouwvakker! Hij kijkt nog wel, misschien, maar hij zegt niets. Hij wendt zich af en gaat door met zijn werk. Fluit niet. Roept niet. Je bent niet meer dan een luchtverplaatsing geworden.

Oude vrouw

Dat moment komt voor iedere vrouw. Bovendien, Shoshana en alle seksegenoten die moord en brand schreeuwen als zo’n man wat leuks tegen ze zegt – en wat is er mis met ‘Hey beautiful‘, wees blij dat ze het zeggen! – als het moment komt waarop je die straataandacht niet meer krijgt, dan voel je je pas echt slecht. Dan ben je namelijk onzichtbaar geworden en kun je je nog zo leuk aankleden, het maakt niet uit.

Weet je wat nou eens leuk en origineel zou zijn? Een filmpje van een oude vrouw die tien uur (als ze dat redt) op straat loopt. En niemand erkent überhaupt dat ze er is.

Beledigd worden op straat is naar en vervelend. Maar ik vind het helemaal niet erg als er wat gefluit uit een schilderstellage klinkt. Sterker nog: ik word er vrolijk van.

Dit gedrag van mannen is een vorm van communicatie, het is niets anders dan flirten, en in verreweg de meeste gevallen aardig en complimenteus bedoeld en ook niet beledigend of seksistisch. Die mannen willen je echt niet allemaal bespringen, ze zijn gewoon aan het werk.

Het is een spel. Doe mee, en zeg iets leuks terug, of lach, of zwaai naar ze. Ga er maar lekker mee door, jongens!

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.