Gerry van der List

Beseffen wat je levensdoel is? Zo makkelijk is dat niet

Door Gerry van der List - 23 januari 2015

Moderne spiritualiteit heeft tal van pleitbezorgers. Een van de beroemdste is de Amerikaanse wondervrouw Oprah Winfrey.

Wilfred Genee heeft onvermoede kanten. In het aardige tv-programma Vijf jaar later biechtte de tamelijk sarcastisch en glad overkomende presentator van Voetbal International ineens op dat hij niet alleen in sterrenbeelden gelooft, maar ook kracht put uit geestelijke lectuur. De inzichten bijvoorbeeld van Jiddu Krishnamurti, een Indiase goeroe, hebben hem geholpen bij zijn zoektocht naar zichzelf.

De verrassende bekentenis van Genee maakt duidelijk dat een evenement als de Maand van de Spiritualiteit eigenlijk volstrekt overbodig is. De belangstelling voor het onderwerp is namelijk al bijzonder groot, zoals een onophoudelijke stroom boeken laat zien. Spirituele leermeesters als Deepak Chopra, Paolo Coelho, Eckhart Tolle en Neale Donald Walsch zijn, als morele gidsen van de moderne tijd, ware bestsellerauteurs.

Blijde boodschap

Een beknopt overzicht van hun inzichten is te vinden in The Power of the Heart (Kosmos Uitgevers). De titel doet anders vermoeden, maar het boek is in het Nederlands geschreven en bevat de neerslag van gesprekken met achttien goeroes. ‘Iconen’ worden ze genoemd door de Belgische auteur Baptist de Pape, een voormalige advocaat die besloot zijn hart te volgen en die als filmmaker nu een blijde boodschap probeert uit te dragen.

The Power of the Heart maakt goed duidelijk wat de kern is van de boodschap van Chopra, Coelho e tutti quanti. Van waarde is niet zozeer om de rede te volgen, maar om het hart te openen. Door de eigen intuïtie als richtsnoer te nemen kunnen verborgen bronnen van liefde en wijsheid worden aangeboord. Daardoor groeit het inzicht dat het in het leven niet draait om materiële zaken, maar om verlichting, harmonie, verbinding met de rest van de mensheid en met de natuur.

Het is mogelijk om de intuïtie te trainen. Rust voor wijsheid kan worden gevonden door alles met aandacht te doen (mindfulness), door meditatie, door yoga. Zulke oefeningen stellen een mens in staat zijn eigen koers te varen en zich niet uit het veld te laten slaan. Elke gebeurtenis is een les, ook tegenslag.

Oprah Winfrey

In het voorwoord vertelt De Pape dat hij werd wakkergeschud door een webclass van Oprah Winfrey. De befaamde presentatrice, actrice, producer en ondernemer zei iets wat hem in het hart raakte: ‘Volgens mij is er niets zo belangrijk als beseffen wat je levensdoel is.’

De Amerikaanse wondervrouw bracht zelf ook een boek uit met levenslessen. In Wat ik zeker weet (Bruna Uitgevers), de titel van haar column in het tijdschrift O, legt ze uit aan welke denkbeelden ze zich heeft vastgeklampt op weg naar de top.

Zoals het idee dat het leven geen echte betekenis heeft zonder spiritualiteit. Het gaat dan om het besef verbonden te zijn met de energie van de hele schepping. Van Eckhart Tolle heeft Winfrey opgestoken dat het van cruciaal belang is om te ontdekken wie je spirituele zelf is die je leven stuurt. Wat betekent dat je ‘leert met de stroom van je leven mee te gaan’.

Oprah Winfrey combineert in haar boek de taal van Margriet en Happinez, van ouderwetse vrouwelijke kneuterigheid en eigentijdse zweverigheid. Waarbij ze wel aan het denken zet. Want beseffen wat je levensdoel is, dat is helemaal zo eenvoudig nog niet.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.