Jelte Wiersma

Radio-dj’s doen alsof werken vreselijk is; hou daar eens mee op

Door Jelte Wiersma - 06 januari 2015

Dj’s praten telkens over hoe zij mensen de dag en week door helpen tot de vrije tijd begint. Wat is dit voor gestook? Waarom deze antiwerkhouding?

Gelukkig is er Rob Stenders. Dat moeten we althans geloven van omroep PowNed. Stenders heeft in dienst van PowNed elke vrijdag op 3FM van 14 tot 16 uur een radioprogramma.

‘Hij helpt ons dan de laatste uurtjes door tot aan het weekeinde,’ zo staat te lezen op de PowNed-website. Helpen? En van 14 tot 16 uur ‘de laatste uurtjes’?

Op Omroep Brabant laat dj Eefke Boelhouwers dagelijks de ochtend ‘voorbijvliegen’ en haar collega Hubert Mol laat u ‘bijkomen van de lunch’. Voorbijvliegen? Zaten er maar wat meer uren in de ochtend! En bijkomen van de lunch? Dat zit er nauwelijks in.

In Noord-Brabant draait de economie goed dankzij ondernemers en werknemers die hard werken en belasting betalen om publieke omroepen als PowNed en Omroep Brabant in de lucht te houden.

‘Volhouden’

Niet alleen praten de dj’s telkens over hoe zij mensen de dag en week door helpen tot de vrije tijd begint, ook in vraaggesprekjes met luisteraars stellen zij steevast de vraag wanneer de werkdag eindigt. Om na het antwoord iets te zeggen als: ‘Nog even volhouden.’

Wat is dit voor gestook? Waarom deze antiwerkhouding? Luisteraars zeggen tijdens de vraaggesprekjes meestal dat ze hun werk of studie leuk vinden. En ook uit onderzoek blijkt dat Nederlandse werknemers de gelukkigste ter wereld zijn. Dat dj’s hun werk niet leuk vinden, is begrijpelijk. Maar om daar anderen mee te infecteren, is ergerniswekkend.

Natuurlijk is werk niet altijd leuk. Nuttig is het vaak wel. Voor mensen die tijdens hun werk muziek kunnen luisteren, zou het fijn zijn als het programma Arbeidsvitaminen, sinds 1946, terugkeert op een grote zender. Het wordt sinds 2010 uitgezonden op het onvindbare Radio 5. Jammer. Alleen de naam stemt al arbeidslustig.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.