Jenny Velthuys

Hamburger: ooit stiekeme snack, nu symbool van Het Goede Leven

Door Jenny Velthuys - 13 februari 2015

Deze week in Elsevier: de hamburger als symbool van Het Goede Leven. Een lekkere vette hamburger – vroeger ging je er stiekem voor langs de McDrive. Maar die tijden zijn voorbij.

De afgelopen jaren is de hamburger uitgegroeid tot verzinnebeelding van Het Goede Leven. Overal in Nederland verschijnen hippe hamburgerrestaurants.

Videoartiesten maken er fanpagina’s van, chef-koks proberen er eer mee te behalen en de vrouwenglossy’s propageren de nieuwste hamburgerbars als dé hotspots. Een hamburger met kreeft van 20 euro? ‘Bij ons is het altijd druk.’

Hieronder vindt u alvast enkele lekkermakers.

Blonde classic

Vorig jaar begon Mathew Ramsey, een getatoeëerde video-artiest én zelfbenoemd ‘hamburgerpervert’, zijn blog PornBurger.me. Elke week maakt hij een nieuwe hamburger. Het recept en de foto post hij online. Zijn recentste creatie is de Spamela Anderson, een ‘parmantige, blonde classic met allerlei zoute en zoete smaken die niet bang is om te laten zien wat ze te bieden heeft.’ Op de close-upfoto staat een broodje lichtbruin  gegrilde ananascake met knapperig spek, romige Rieslingkaas en een burger waar de vleessappen uit druipen.

Mathew Ramsey in volle glorie zie je hieronder. Denk: in slowmotion gesneden sla, sappige tomaten waar de waterdruppels poëtisch vanaf rollen en opzwepende jazzmuziekjes.

Kakelvers

De Nederlandse chef-kok Robert Kranenborg runt inmiddels de ThrillGrill, een hamburgerrestaurant in Amsterdam. Hij ging anders over streetfood denken in Azië, waar hij in de jaren zeventig met een grote glimlach van de ene naar de andere eettent liep. Geen slappe broodjes hotdog, maar creatieve maaltijden van kakelverse ingrediënten.

Volgens kenners maken ze de beste hamburger ter wereld tegenwoordig in Tokio, bij burgerjoint Blacows. In plaats van met losse groenten serveren zij hun burgers met een tomatensaus waarin verschillende groenten zijn meegekookt. Hun vlees: 100 procent Black Wagyu.

Rond broodje

Voor perfectionisten: de internationaal vermaarde chef Heston Blumenthal heeft na maanden ploeteren met wetenschappelijke precisie een hamburgerrecept ontwikkeld. Welk vlees is het best? Hoe bak je dat vervolgens? En is een rond broodje eigenlijk wel het lekkerst? Aan alles is gedacht. Eén nadeel: het recept beslaat twee dagen. Toch geïnteresseerd?

Soms heb je gewoon zin een simpele hamburger zonder culinaire aspiraties. Een dikke Amerikaan met een vet Redneck-accent laat zien hoe het moet met behulp van wat pakken gehakt, een rol worst, wat kruiden in poedervorm en augurk, tomaat en ui. Sissend vlees in een pannetje, American style.

Wil je wél graag knutselen, maar niet eten, dan kun je ook een leuk hamburgerbedeltje maken voor aan je ketting. Vlogster Callaghan laat zien hoe ze een levensechte minihamburger maakt van polymerklei. Ook leuk: het holistische gebaar waarmee ze alle ‘fellow people’ begroet in de intro.
http://www.youtube.com/watch?v=ufG3j4aFLp4
Naast hamburgers krijgen ook hotdogs en frites steeds vaker een ambachtelijke benadering. Culinaire hotdogs eet je bij The Fat Dog van chef-kok Ron Blaauw in Amsterdam, handgesneden patat bij Fritèz op verschillende locaties en Tante Nel in Rotterdam.

Noem het haute friture.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.